Roze toerisme moet weer welkom zijn in Amsterdam

Leestijd: < 1 min

Lhbti+ toeristen moeten zich weer thuis voelen in Amsterdam. Hiertoe roept een voorstel van D66, GroenLinks, VVD en PvdA op. Amsterdam is een vrije en tolerante stad waarin iedereen zich zelf moet kunnen zijn, ook bezoekers.

Raadslid Jan-Bert Vroege (D66): ‘‘De laatste jaren zijn de roze bezoekers gedeeltelijk weggebleven. Dit komt onder andere door onveilige situaties op straat waar roze bezoekers van afschrikken. Amsterdam wil meer kwaliteitstoerisme. Dit voorstel moet lhbti+ vriendelijkheid verankeren in het kwaliteitstoerismeplan van onze vrije stad.’’

Roze toerist blijft vaker weg    

Vanaf de jaren ‘90 stond Amsterdam bekend als de ‘Gay Capital’ en ‘Gayway to Europe’. Toeristen uit de lhbti+ gemeenschap  konden onze stad veilig en op hun gemak bezoeken. Het karakter van een vrije en progressieve stad gaf een warm welkom aan mensen uit de regenbooggemeenschap, zo schrijven de bedenkers van het voorstel.

Dat karakter heeft de laatste jaren echter een knauw gekregen. Met het groeiende imago van Amsterdam als een stad waar zuipende Britten hun bachelor party kunnen houden is ook de populariteit onder de regenbooggemeenschap gedaald.

Raadslid Vroege: ‘‘Onveilige situaties op straat, dragqueens die geweigerd worden in taxi’s, sluiten van gaybars, het is een greep uit de ontwikkelingen die het roze toerisme hebben verminderd. We willen een open en tolerante stad zijn en kwaliteitstoerisme ontvangen. Dan moeten we de roze toerist verankeren in ons beleid.’’

Nieuw imago voor kwaliteitstoerisme

Amsterdam streeft naar een nieuw internationaal imago. Hierbij zet de stad in op kwaliteit in plaats van kwantiteit. De laatste jaren heeft Amsterdam een sterke groei in bezoekersaantallen gehad waarbij met name de binnenstad gezucht ging onder de aantallen en de eenheidsworst aan toeristische winkels met nutella wafels.

Om hier verandering in te brengen is Amsterdam gestart met een imago campagne (klik hier voor meer informatie). Hierbij wordt ingezet op een duurzaam en innovatief karakter met onder andere congressen, cultuur, en bijvoorbeeld een sterke life science & health-sector.

Wat de initiatiefnemers betreft wordt ook roze toerisme verankerd in dit beleid. Raadslid Vroege: ‘‘Amsterdam is altijd al een vrije en tolerante stad geweest. Dit karakter wordt met dit voorstel in het kwaliteitstoerisme beleid verankerd door samen te werken met de roze ambassade, Pride Amsterdam en de BIZ’en. Een lhbti+-vriendelijke stad is een vriendelijke stad voor iedereen, bezoeker en bewoner.’’

Powered by Labrador CMS