Interview

Barrie Stevens gaat gewoon door, nu met zijn solovoorstelling I’m an Artist

"Een paar jaar geleden had ik dit nooit gedurfd"

08 juli 2021, Jaap Bartelds, 6 minuten

Op zijn achttiende kwam Barrie Stevens naar Nederland, om in vrijheid te kunnen zijn wie hij wilde zijn. Zestig jaar later blikt hij terug op zijn omvangrijke carrière in theater en op tv, in zijn eerste solovoorstelling I’m an Artist, waarin hij zingt, danst en vertelt. Winq interviewde hem vlak na de eerste try-outs, uiteraard over zijn voorstelling maar ook over zijn deelname als dragqueen Britney Royale in Make Up Your Mind.

In de ruim zestig jaar dat Barrie Stevens actief is als danser, choreograaf, acteur, en regisseur, kan hij terugblikken op heel wat hoogtepunten. Zijn tv-debuut maakte hij als Bobbie in Ja Zuster, Nee Zuster. Daarna volgde een belangrijke rol in de jeugdserie Ti-Ta Tovenaar. Vervolgens was hij betrokken bij diverse musicals als Footloose, A Chorus Line en Grease. Ook gaf hij les, aan de musicalopleiding in Tilburg en richtte hij zijn eigen Musical Academy in Holland op.

In de jaren negentig bereikte hij een miljoenenpubliek als jurylid van Henny Huismans Soundmix Show en muntte hij zijn motto: ‘Vooral doorgaan’. Recentlijk was Barrie Stevens samen met Peter Faber, Willibrord Frequin en Gerard Cox te zien in de komische reisrealityserie Beter Laat Dan Nooit en dit jaar dook hij op als dragqueen in Make Up Your Mind. Daarover later meer.

Barrie Stevens
Uit de voorstelling I'm an Artist

Want eerst willen we weten: waarop ben je het meest trots als je terugkijkt op je carrière?

“Ik ben het meest trots op het feit dat ik het zestig jaar heb volgehouden. Ik heb voortdurend gedaan wat ik wilde doen. Dat ik mijn liefde en passie voor theater en televisie op allerlei manieren heb mogen uiten. Veel collega’s hebben het niet volgehouden, ik heb het gevoel dat ik het allemaal toch maar mooi heb overleefd. Na zestig jaar blijf ik het nog steeds leuk vinden.”

Barrie Stevens
Uit de voorstelling I'm an Artist

Het meest recent was je op tv als kandidaat in de dragshow Make Up Your Mind, hoe is dat bevallen?

“Het was niet mijn eerste keer in drag. Bij de Sterrenplaybackshow heb ik Divine gedaan, met vier smakelijke mannen om me heen. Dat was ontzettend leuk. En in 2003 was ik de moeder uit Hairspray tijdens de Musical Awards. Dat was live tv, wat toch best spannend was.

Van Make Up Your Mind heb ik waanzinnig genoten. Geweldig dat ik zover ben gekomen in mijn leven dat ik een toespraak mocht houden op de Barrie-manier en dat ik de ruimte kreeg om mijn gevoel te uiten. Ik vertelde: ‘Laten we hopen dat we allemaal in vrijheid kunnen leven.’ Al betwijfel ik soms of dat écht kan.

Het heeft me een aantal dagen gekost om bij te komen. Je bundelt al je wensen, dromen en fantasieën in zo’n optreden.”

Barrie Stevens
Uit de voorstelling I'm an Artist

“Na drie-en-een-half uur schmink zag ik mijn gezicht langzaam vorm krijgen. De transformatie naar Britney Royale moest smaakvol zijn, niet ordinair of too much. Met die naam legde ik een link naar Engeland en ik playbackte Queens ‘I Want To Break Free’, maar dan in een versie met een zangeres.

Tot slot vond ik het geweldig om te werken met Jim Bakkum en Barry Atsma en anderen van wie je niet verwacht dat ze zouden meewerken. En dan deed Peter R. de Vries ook nog mee….

1,7 miljoen mensen hebben gekeken. Leuk dat er een nieuwe serie komt.” 

Barrie Stevens
Uit de voorstelling I'm an Artist

Hoe kwam je op het idee voor de voorstelling I’m an Artist?

“Het idee is anderhalf jaar geleden ontstaan, toen corona in onze levens kwam. Ik kreeg het gevoel dat we werden opgesloten. Niets mocht meer, we konden niet meer werken. Het was een lang gekoesterde wens om een eigen programma te maken, maar ik vroeg me af: durf ik dat wel? Een paar jaar geleden nog niet in ieder geval, het leek me een enorme opgave om alleen op het toneel te staan.

Ik kwam in contact met regisseur Vincent van den Elshout. Na wat telefoontjes en mailcontact besloot ik mijn hele levensverhaal op te schrijven in het Engels. Hij bracht hier vorm aan in het Nederlands. We moesten rekening houden met de coronaregels, dus het moest een stuk worden zonder pauze. Na heel wat schiften en schrapten is het script ontstaan voor een productie waarin ik zing en dans en mijn levensverhaal vertel.

We begonnen met repeteren en toen het moment kwam dat we wilden beginnen met spelen, mocht dat niet. Dat was een en al droefenis en teleurstelling. Maar nu mag het éíndelijk. Ik ben blij dat ik het heb doorgezet.”

Barrie Stevens
Uit de voorstelling I'm an Artist

En waarover gaat I’m an Artist?

“Ik vertel mijn levensverhaal, dat begint met mijn vlucht naar Nederland toen ik achttien jaar oud was. Het was begin jaren zestig en in Engeland werden homo’s nog gezien als criminelen. Alleen al het aanraken van een andere man of jongen had enorme consequenties. Vanaf mijn jeugd had ik het diepe gevoel dat ik op mannen viel, maar bang voor mijn ouders en mijn omgeving had ik deze gevoelens diep weggestopt in mezelf.

Toen kreeg ik de mogelijkheid om auditie te doen voor een productie in Nederland. Ik kwam hier naar toe op zoek naar vrijheid en erkenning. In Nederland kreeg ik mijn eerste relatie met een man, en later een lange relatie met Leen Jongewaard, met wie ik achttien jaar ben samen geweest.”

“Mijn voorstelling gaat over mijn enorme behoefte aan liefde die ik heb, net als iedereen. En over kwetsbaarheid. Het fenomeen dat mijn ouders in Engeland wonen, waar mijn moeder is overleden. Over mijn eigen prostaatkanker. Over ouder worden. Aan het einde van de anderhalf durende voorstelling gaat het richting mantelzorg, naar wat de mens te wachten staat. En tussendoor vertel ik over mijn werkzaamheden met de familie van Charlie Chaplin.

Het is absoluut een programma over mijzelf. Het is niet opgeblazen of glamour, maar puur menselijk. Ik ben er trots op dat ik dit heb gedurfd, want nogmaals: een paar jaar geleden had ik dit nooit gedaan.”

Barrie Stevens
Uit de voorstelling I'm an Artist

Jouw motto bij de Soundmixshow was ooit: ‘Vooral doorgaan’. Beetje flauw om daar nu weer over te beginnen, maar geldt dat ook voor jezelf op dit moment?

“Ik hoef het niet meer te zeggen, ik moet het nu naleven. Niet meer twijfelen, maar absoluut doorgaan in goede gezondheid en harmonie.”

Wil jij Barrie Stevens live zien spelen?

Barrie Stevens speelt zijn voorstelling I’m an Artist in het Badhuistheater in Amsterdam, tijdens de Pride-week. Hij is te zien van 4 tot en met 8 augustus. Tickets zijn verkrijgbaar via de de website van het Badhuistheater.

Magazine 110
Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau