EU komt in actie tegen anti-homowetgeving Hongarije

Leestijd: < 1 min

Leiders van de Europese Unie hebben Hongarije eerder aangesproken op het feit dat er een wet is aangenomen waarin staat dat jongeren onder de 18 jaar niet mogen worden geconfronteerd met lhbtq-uitingen. Nu gaat er een officieel proces van start waarin Hongarije wordt opgeroepen de wet in te trekken.

Een maand geleden voerde de Fidesz-partij onder leiding van Viktor Orbán een wet in waarin wordt gesteld dat jongeren onder de 18 jaar niet in aanraking mogen komen met lhbtq-gerelateerde thema’s. Niet via de media – dus mogen series als Modern Family alleen na 22:00 uur ’s avonds worden uitgezonden – en ook niet via het onderwijs.

Geen kant op

Volgens Orbán is de wet bedoeld om kinderen te beschermen. Later zei hij dat het niet aan scholen is om kinderen te onderwijzen over bijvoorbeeld homoseksualiteit, maar dat dit binnen gezinnen hoort te liggen. Waar hij aan voorbijgaat is het feit dat veel jongeren in conservatieve gezinnen geen kant op kunnen met hun gevoelens en daar nu ook buiten het gezin niet meer mee in aanraking komen.

In een statement heeft de EU aangekondigd met twee processen te starten om Hongarije de wetgeving te laten terugdraaien. Er is een formele brief opgesteld met een deadline van twee maanden.

Vrijheid van expressie

De EU stelt dat de wetgeving indruist tegen de vrijheid van expressie en informatie. Ook tikt de EU Hongarije op de vingers vanwege een specifiek geval: een Hongaarse uitgever moest een disclaimer toevoegen aan een kinderboek waarin niet alleen traditionele genderrollen waren opgenomen.

De EU laat het overigens niet alleen bij Hongarije. Ook Polen krijgt een waarschuwing vanwege een ‘gebrek aan medewerking’ op verzoeken om meer informatie over de zogeheten ‘lhbt-vrije zones’.

Statement

In een statement schreef president Ursula von der Leyen van het Europese Parlement: “Europa zal nooit toestaan dat bepaalde groepen in de maatschappij worden gestigmatiseerd. Niet om van wie ze houden, niet vanwege leeftijd, etniciteit, politieke voorkeur of geloof.”

Powered by Labrador CMS