Dat er nog geen film was over het leven van Céline Dion is best vreemd: de zangeres heeft genoeg meegemaakt om daar anderhalf uur lang iets boeiends van te maken. Maar filmmaker Valérie Lemercier bedacht iets anders: zij verzon een fictief verhaal over een zangeres die Aline Dieu heet, net als Céline Dion werd ontdekt door een manager die twee keer zou oud was als zij en met wie ze uiteindelijk trouwt.

Digitaal versleuteld

Aline was vorige week te zien tijdens het Cannes Film Festival in Frankrijk. Daar zagen de kijkers hoe Valérie Lemercier zelf de hoofdrol speelde in deze fictieve biopic. En dat was een vreemde gewaarwording: te zien was hoe Lemercier een vijfjarig meisje speelde waarbij de rimpels in haar gezicht vakkundig waren verwijderd en met een lichaam waaraan digitaal was gesleuteld.

De trailer laat die beelden helaas niet zien, maar wel die van Aline als tienermeisje dat er gek genoeg helemaal niet uitziet als een tiener. In een recensie van de trailer beschrijft AV Club het alsof een volwassen vrouw de rol van een kind speelt in een horrorfilm.

Pastiche

Dan de muziek. Dat is een pastiche op de bekende hits van Céline Dion die zo overdreven is dat het op je lachspieren werkt. En dat is ook precies de bedoeling van Lemercier, die helemaal geen serieuze biopic wilde maken. In Cannes kreeg Aline een staande ovatie van vijf minuten, dus de film zou zomaar eens kunnen uitgroeien tot een cultklassieker.

Aline zou aanvankelijk vorig jaar november al in première gaan in Nederland, maar dat ging niet door. Wanneer de film nu wél te zien is? Dat weten we helaas nog niet. Hier in ieder geval de trailer.