“Wanneer ik heimwee heb, kook ik mijn favoriete gerechten uit Shanghai”

Jed Zhu vertelt over zijn signature dish

21 juli 2021, Martijn Tulp, 3 minuten

Wat zetten onze lezers op tafel wanneer ze echt indruk willen maken? Jed Zhu (38) is stylist en maakte een gerecht dat hem aan Shanghai doet denken.

“Ik kom oorspronkelijk uit Shanghai. Het valt me op dat je in Amsterdam, waar ik nu woon, een stuk minder écht goede Chinese restaurants kunt vinden dan in Rotterdam. Ik hou echt van streetfood en probeer als ik reis research te doen om plaatselijke delicatessen uit te proberen. Nu reizen tijdelijk niet mogelijk is, ben ik zelf meer gaan koken. Soms krijg ik heimwee en wil ik comfortfood, dan kook ik mijn favoriete gerechten uit Shanghai. 

Dit is een traditioneel en typisch gerecht uit Shanghai, maar ook iets waarvan ik denk dat Nederlanders het heerlijk vinden. Ik heb het in Chinese restaurants in Nederland nog niet op de menukaart zien staan. Het is eenvoudig te bereiden en ook geschikt als snelle snack. Het heeft een lichte, houtskoolachtige smaak, bijna alsof het van de barbecue komt. Mijn echtgenoot is erg kieskeurig met eten, hij houdt niet zo van Oosters, maar zelfs hij genoot ervan. Als ik dit maak komen er meteen herinneringen naar boven aan de keren dat ik dit gerecht in een restaurant vlak bij mijn oude werk in Shanghai at.

Bij dit gerecht is het belangrijk dat je de lente-ui op zacht vuur bakt. Dan duurt het wat langer, zo’n 10 minuten, maar het wordt veel lekkerder. Dat heb ik van mijn moeder geleerd, ze kan geweldig koken. Het is geen punt als je te veel hebt gemaakt; de lente-uisaus blijft in de koelkast zéker een week goed.”

Jed Zhu Signature dish
Beeld: @leidsegracht

Noedels met lente-uisaus

(voor 2 personen)

Ingrediënten

300 gr noedels, liefst vers • 200 gr lente-ui • 8 el olie • 6 el sojasaus • 2 el donkere
sojasaus • 2 el suiker

Bereidingswijze

Schenk de sojasaus, donkere sojasaus en suiker in een kommetje en roer dit door. Was de lente-ui en giet af. Snijd de witte stukken eraf zodat alleen de groene stukken overblijven, snijd daar stukjes van 4-5 cm van. Bak de lente-ui in de olie op laag vuur, tot het echt goed bruin wordt, nét niet verbrand. Zet dan het vuur iets hoger en voeg de saus uit het kommetje toe, roer nog een minuut door. Kook de noedels, ongeveer twee minuten als het verse zijn, zodat ze niet te zacht worden. Dan houden ze een bite. Giet het water af en doe de noedels in een kom. Voeg de lente-uisaus zo snel mogelijk toe en roer goed om.

Extra tips: gebruik niet te weinig olie bij het bakken van de lente-ui. Mocht je de donkere sojasaus niet kunnen vinden, gebruik dan een extra lepel gewone sojasaus. Voor een niet-vegetarische versie kun je wat garnalen of varkensvlees toevoegen.

Hoofdbeeld: Cyril Baroud

Magazine 109
Deze keer: Thorn Roos de Vries, COC-directeur Marie Ricardo en meer
Artikelen in dezelfde serie - Signature dish

“Het is een barbecue, oven en rookoven tegelijk”

“Mijn moeder, mijn vriend, iedereen smult van dit gerecht”

“Surinaamse mensen zijn – terecht – kritisch over hun gerechten”

“Een diepvriesmaaltijd komt er bij ons echt niet in”

“Ik heb ooit bijna het topje van mijn wijsvinger in een gerecht gestopt”

“Mijn vriend vindt de mijne gelukkig net zo lekker als die van mijn moeder!”

“Vooralsnog komt mijn Indiase kookkunst uit een Knorr-pakje, dat kan beter”

“Ik was een van de eerste ‘koks’ die kook­demon­straties gaf in de plaatselijke supermarkt”

“Dit is mijn vaders recept, maar ik gaf er een vegan draai aan”

“Ik was wat huiverig om dit recept uit te proberen”

“Bij het maken van een tarte tatin ligt de verhouding inspanning-plezier ideaal scheef”

“Mijn man en ik vieren samen onze verjaardag, de hele tafel staat dan vol zelfgemaakte gerechten”

“Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat ik niet kook”

“De traditionele Libanese barbecue herinnert me aan mijn thuisland”

“Ik wil een goede gast­heer zijn en kunnen praten met de mensen die ik op bezoek heb”

“Toen ik zijn lievelingsgerecht een keer voor iemand anders maakte, werd hij boos”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 109

Deze keer: Thorn Roos de Vries, COC-directeur Marie Ricardo en meer

Neem een abonnement

Geef cadeau