5 vragen aan

“Mensen hebben van alles over chemsex te zeggen, zolang het off the record is”

Theatermaker Thomas Schoots over CHMSX Stories

Leestijd: < 1 min

Het hebben van sex onder invloed van (hard)drugs is een steeds populairder fenomeen onder homo- en bi-mannen en -jongens. Theatermaker Thomas Schoots regisseert het stuk CHMSX Stories, over de spannende, gevaarlijke, verleidelijke en ook destructieve kanten van chemsex. “Drugsgebruik onder homomannen is in de geschiedenis uiteindelijk altijd trendsettend is gebleken voor de massa.”

Waarom wilde je iets maken over chemsex?
“Acteurs Kes Blans en Thomas de Bres kwamen met het initatief voor de voorstelling. Naast het acteren werkte Kes een tijdje als chemsexcounselor voor de GGD en Thomas zet zich ook al jarenlang op allerlei manieren in binnen de lhbtq-gemeenschap. Toen ze mij vroegen om het stuk te regisseren, voelde ik direct dat ik het moest doen vanwege de tegenstrijdigheid die in het onderwerp zit: de aantrekkingskracht van een grenzeloze seksuele vrijheid aan de ene kant, en de destructieve gevolgen die het kan hebben op iemands leven aan de andere kant. Er rust nogal een taboe op, terwijl het in de gay- en partyscene al jaren een groeiend fenomeen is. Wat me opvalt is dat veel mensen er ook van alles over te zeggen hebben, zolang het ‘off the record’ is.”

Heb je voor het maken van de voorstelling gesproken met jongens die actief aan chemsex deden?
“In de maanden na de onderzoekspresentatie tijdens Pride 2020 in talkshowvorm, zijn Thomas en Kes in gesprek gegaan met allerlei mensen uit de community die ervaring hebben met chemsex. De interviews werkten ze uit tot theaterteksten. Stuk voor stuk indrukwekkende verhalen die bij elkaar een behoorlijk treurig en duister beeld schetsen. Tegelijkertijd vonden we het belangrijk om te blijven beseffen dat er een nog veel groter deel happy users zijn, die chemsex helemaal niet per se als iets problematisch beschouwen. We vonden het belangrijk om ook hun perspectief te vertegenwoordigen in de voorstelling, omdat je voor bezoekers voor wie de thematiek wat verder van hun bed is, invoelbaar wil maken wat überhaupt de aantrekkingskracht is. Wat is er dan precies zo lekker aan een potje chemmen?”

Thomas Schoots
Thomas Schoots

Heeft het maken van de voorstelling jou tot nieuwe inzichten over chemsex gebracht?
“Uit de verhalen en interviews kwam keer op keer terug dat Tina – een soort koosnaampje dat binnen de chemsexscene gehanteerd wordt voor crystal meth – het vaakst voor problemen zorgt, maar dat het gebruik de laatste jaren juist steeds meer genormaliseerd wordt. Het schijnt dat de Engelsen en Fransen in de loopgraven er overigens ook aan zaten, om zo dagenlang wakker te kunnen blijven. Verder leerde ik dat drugsgebruik onder homomannen in de geschiedenis uiteindelijk altijd trendsettend is gebleken voor de massa. De opkomst van crystal meth in de Nederlandse scène is in die zin nog zorgelijker. Wat ik ook heftig vond, is dat mensen die afkicken van een verslaving, vaak wel van de drugs kunnen afkomen, maar vervolgens niet in staat zijn om nog seks te hebben.”

Was het moeilijk om een balans te vinden tussen objectief vertellen over dit fenomeen, en toch ook laten zien wat voor verwoesting chemsex in iemand z’n leven kan aanbrengen?
“Dat was zeker moeilijk, je moet precies de goede balans vinden en wil ook niet stigmatiserend zijn. Ik merk soms ook dat mensen daarom geen zin hebben in het onderwerp. Ze schuiven het dan weg onder het mom van: 'Ja maar ik doe dat zelf niet, dus ik heb niets met die wereld'. Ik vind dat een beetje gemakzuchtig, daarom hoop ik dat we met de voorstelling die 'verborgen' wereld een klein beetje kunnen openen voor mensen, zodat er meer begrip ontstaat en we er beter over leren praten. We laten de verschillende perspectieven zien: de aantrekkingskracht én de destructie. De figuren die we opvoeren zijn in de basis allemaal op zoek naar liefde en genegenheid.”

Kun je ten slotte iets vertellen over de bijbehorende podcast?
“Dat zijn gesprekken tussen Thomas, Kes en verschillende deskundigen, hulpverleners en (ex-)gebruikers die tijdens de talkshows vorig jaar zijn opgenomen. Het zijn informatieve gesprekken voor mensen die er niet veel van weten, of voor mensen die twijfelen of hun eigen gebruik nu eigenlijk wel of niet problematisch is. Uiteindelijk ligt die beslissing en dat oordeel natuurlijk bij iemand zelf.”

CHMSX Stories is op 2 en 3 augustus te zien in de OBA tijdens het Queer Theater Festival Amsterdam, daarna op diverse data in de rest van het land. De volledige spellijst, meer info en tickets vind je hier.

Hoofdfoto: Floyd Koster

Powered by Labrador CMS