“Je hoeft als ally niet op elke barricade te staan”

Pete en Bete over allyship binnen de community

Leestijd: < 1 min

Pete Wu (35, hij/hem) is schrijver en journalist. Bete van Meeuwen (27, zij/haar) is fotograaf en schrijver. Samen gaan ze in gesprek over allyship binnen de community. “Ik ben niet meer altijd de enige die discriminatie aankaart, dat is fijn.”

Bete: “Een ally is voor mij iemand die zich inzet voor rechten of vrijheden die diegene zelf al heeft, maar anderen nog niet.”

Pete: “Dat verwoord je mooi. Een ally gebruikt diens bevoorrechte positie om ongelijkheid te bevechten. Ook als queer persoon kun je een ally zijn voor andere gemarginaliseerde groepen. Zo ben ik momenteel eindredacteur bij een tv-programma en heb ik het afgelopen jaar bewust veel vrouwen van kleur aangenomen op redacteursposities.”

B: “Allyship binnen de community ervaar ik met name van witte queer vrouwen. Voor hen lijkt de stap kleiner zich ook uit te spreken over een onderwerp als racisme. Misschien spreken zij zich sneller uit over andere vormen van discriminatie omdat ze naast homofobie ook te maken krijgen met seksisme. Veel van de witte gay mannen in mijn vriendenkring spreken zich wel uit over discriminatie waar zij zelf mee in aanraking komen, maar veel verder dan dat gaat het niet. Soms stellen ze de discriminatie die zij als witte gay man ervaren gelijk aan de discriminatie die queers van kleur ervaren. Dat bedoelen ze vast niet verkeerd, maar die twee vormen van discriminatie zijn niet met elkaar te vergelijken.”

P: “Ik herken wat jij zegt. Wel merk ik dat de witte queer mannen in mijn vriendenkring er de afgelopen twee jaar meer mee bezig zijn. Ik ben niet meer altijd de enige die discriminatie aankaart, dat is fijn. Ook gaan steeds meer van hen met me mee naar protesten, dat deden ze vroeger nooit.”

B: “Zelf probeer ik een bondgenoot voor anderen te zijn door me te verdiepen in vormen van discriminatie waar ik nog niet veel over weet, validisme bijvoorbeeld: de stigmatisering waar personen met een fysieke of verstandelijke beperking mee te maken krijgen. Ook spreek ik me vaak uit op social media en bezoek ik regelmatig protesten. Allyship en activisme kennen vele vormen. Je moet kijken wat voor jou werkt. Je hoeft niet altijd op elke barricade te staan. Het gaat er vooral om dat je je bewust verdiept in de levens van de mensen om je heen.”

P: “Soms vind ik het zwaar om naar protesten te gaan, het komt dan allemaal heel dichtbij. Ik concentreer me momenteel vooral op diverse representatie in de dingen die ik maak. Zo werk ik aan een kinderboek met Oost-Aziatische sprookjes. Daarin verwerk ik ook bruine Oost-Aziaten, lesbische en non-binaire personages en geef ik vrouwen beroepen die meestal worden geassocieerd met mannen. Zo schets ik voor kinderen en hun ouders een betere afspiegeling van de samenleving.”

Beeld: Henri Verhoef
MUAH: Marly van den Bosch
Nail art (Bete): Bad Bitch Nails

Powered by Labrador CMS