Voor Pride Amsterdam pakt de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) uit met maar liefst drie verschillende tentoonstellingen. In de tekst hierboven hadden we het al over X, Alles of Niets, een fototentoonstelling van Mona. De tweede expositie heet HEAR ME NOW, een multimediale kunstexpositie die door Amsterdam reist om gesprekken op gang te brengen over seksueel geweld en seksueel overschrijdend gedrag. De derde expositie heet Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland en vertelt het verhaal van de lange weg naar emancipatie en herkenning.

X, Alles en Niets

Van kleins af aan krijgen we al mee wat er hoort bij het man of vrouw zijn, de regeltjes en verwachtingen. Hersenonderzoek laat zien dat volwassenen binnen minder dan een vijfde van een seconde inschatten of iemand een man of een vrouw is, en daarop vervolgens hun gedrag en verwachtingen baseren.

Maar het is helemaal niet zo zwart-wit, niet altijd het een of het ander. Gender en diens hele construct moet op de schop. Het binaire denken in enerzijds mannen en anderzijds vrouwen moet minder rigide worden. De scheidslijn tussen genders is immers fluïde.

Mona fotografeerde tientallen binair-brekende mensen en dat moet gezien worden. Zowel in de twee maanden durende expositie in de OBA maar ook in iets tastbaars: een boek met gelijknamige titel. In samenwerking met queer/genderdiversiteit activist Nanoah Struik, zelf non-binair, die de interviews afnam. Op 5 augustus zal de boeklancering in de OBA plaatsvinden.

X, Alles en Niets is t/m 27 augustus te zien in OBA Oosterdok. Klik hier voor meer informatie.

HEAR ME NOW

Het is tijd om het gesprek aan te gaan. HEAR ME NOW Amsterdam maakt een begin. HEAR ME NOW Amsterdam is een multimediale kunstexpositie die door Amsterdam reist om gesprekken op gang te brengen over seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag.

In de expo staan 12 krachtige vrouwen centraal. Hun levensgrote portretten kijken je doordringend aan terwijl je via een QR -code luistert naar hun verhaal. De focus ligt op het proces dat deze vrouwen hebben doorgemaakt en hoe zij een stem vonden om zich uit te spreken. Ook is in de expo een paneel opgenomen met verschillende mannen die zich uitspreken tegen seksueel geweld. 

HEAR ME NOW is van 25 juli t/m 29 september te zien in OBA Javaplein. Klik hier voor meer informatie.

Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland

De tentoonstelling Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. Zeventig jaar geschiedenis van trans personen in Nederland komt samen in een visueel rijke expositie met levensgrote portretfoto’s, filminterviews en unieke objecten.

Met persoonlijke verhalen tonen we de moed die mensen hebben (gehad) om zichzelf te zijn, dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in. Ontdek de diversiteit en rijkdom van de Nederlandse transgendergeschiedenis

Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland is t/m 3 oktober te zien in OBA Oosterdok. Klik hier voor meer informatie.