De Pride-optocht door de Hongaarse hoofdstad Boedapest is vriendelijk en rustig verlopen. Tegenstanders werden op afstand gehouden en achter de dranghekken was hier en daar hooguit een middelvinger te zien of een gesmoord protest te horen.

Herover je toekomst

Dit jaar stond Pride in het teken van protest tegen de inperking van vrijheden voor lhbtq’s in Hongarije. Onlangs is een wet ingevoerd die het tonen aan minderjarigen van uitingen van homoseksualiteit en verandering van sekse in media en op school verbiedt.

Er waren veel spandoeken en borden te zien waarop premier Orbán tot de orde werd geroepen. Het thema van deze Pride was ‘Herover je toekomst’, waarmee ook gedoeld wordt op het politieke klimaat ten opzichte van lhbtq’s in Hongarije, aldus NOS-correspondent David Jan Godfroid.

Referendum

Hongarije ligt internationaal onder vuur vanwege de anti-lhbtq-wet. Tijdens een EU-top is de druk opgevoerd om de wet van tafel te krijgen. Orbán heeft nu een referendum aangekondigd, waarin hij het volk vraagt wat ze willen: de wet handhaven of afschaffen.

Bij de Pride-mars waren veel diplomaten en buitenlandse politici aanwezig. Zo liepen de ambassadeurs van Nederland, Canada, Ierland en het VK mee.

Hier een greep uit de foto’s die Instagrammers op hun account hebben geplaatst.