Tom Daley wint eerste Olympische goud in Tokio: “Trots dat ik gay ben en Olympisch kampioen”

Inspirerende boodschap

26 juli 2021, Winq redactie, 2 minuten

Tom Daley en Matty Lee hebben vandaag een gouden medaille gewonnen tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Ze kregen de plak voor hun prestatie op de 10 meter synchroon springen. In een reactie kwam Daley met een inspirerende boodschap waarbij hij reflecteerde op zijn uitzonderlijke positie als openlijk homoseksuele Olympisch winnaar.

Bij de Olympische Spelein in Tokio is Tom Daley beloond met een gouden medaille. Samen met Matty Lee verdiende hij de meeste punten op de 10 meter synchroon springen. Ze versloegen hiermee nipt hun Chinese concullega’s, met twee punten. Met het winnen van de gouden medaille is Daley de eerste openlijk homoseksuele man die een medaille wint in Tokio.

Lees ook

Hot op Instagram: schoonspringer Tom Daley

Hier zijn mooiste foto's

Bij medaille-uitreiking:

Tom Daley draagt regenboogspeld in Rusland

Tom Daley: “In 37 landen mag ik niet mezelf zijn”

Schoonspringer maakt vuist tegen anti-homowetten

Tom Daley: “Dit vraag je toch ook niet aan hetero-ouders?”

Daley is de eerste die dat zelf benadrukt, tijdens een gesprek met journalisten na afloop van de wedstrijd. De zwemmer zei dat hij er trots op is om als gay man een Olympisch kampioen te zijn. De Britse krant The Guardian schrijft dat Chinese en Russische journalisten in de ruimte aanwezig zijn, twee landen die behoorlijk achter liggen op het gebied van lhbtq-rechten. China en Rusland wonnen respectievelijk zilver en brons op dit onderdeel.

Tom Daley vertelde: “Ik ben er ongelofelijk trots op dat ik een gay man ben en ook een Olympisch kampioen. Als ik had ik nooit gedacht zoiets te kunnen bereiken om wie ik was. Dat ik nu Olympisch kampioen ben, laat zien dat alles mogelijk.”

Hij vervolgt: “Tijdens deze Olympische Spelen zijn er meer atleten dan ooit die open zijn over hun seksualiteit. Zelf kwam ik daar openlijk voor uit in 2013. Toen ik jonger was, voelde ik me vaak alleen en anders, en had het gevoel dat ik er niet bij hoorde. Maar nu kan ik aan andere jonge lhbtq’s laten zien je je nu misschien alleen voelt, maar dat je desondanks alles kunt bereiken.”

Magazine 119
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau