Mooie expositie: OUDROZE, over de oudere generatie lhbtq’s

Dertig mensen die onze vrijheid bevochten

27 juli 2021, Winq redactie, 2 minuten

Dertig kleurrijke portretten van lhbtq’s die zeventig jaar of ouder zijn. Dertig verhalen van dertig bijzondere mensen, opdat wij niet vergeten hoe zij onze vrijheid bevochten die we tegenwoordig vaak voor lief nemen. Dat is OUDROZE, een expositie op de Westermarkt in Amsterdam, te zien vanaf vrijdag 30 juli. Hier alvast de eerste foto’s.

Op 30 juli 2021 om 14.30 uur onthult Splinter Chabot, samen met fotograaf Ernst Coppejans, Mirjam Bekker-Stoop, directeur stichting Open mind en de roze ouderen die in woord en beeld zijn vereeuwigd, de multimediale tentoonstelling OUDROZE op de Westermarkt in Amsterdam Centrum.

Sociale acceptatie

OUDROZE is een project dat haar reis begint in Amsterdam. Dertig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbtq-personen zijn te zien bij het homomonument. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtq’s bevordert.

Nederland heeft een sterke traditie waar het gaat om vrijheid van meningsuiting en solidariteit. Deze vrijheid is voor sommige groepen echter van relatief recente datum. Zo is de het huwelijk voor mensen van het gelijke geslacht, waarmee Nederland wereldwijd voorop liep, pas sinds 2001 legaal. Tot ver in de tweede helft van de vorige eeuw waren homoseksuelen outcasts.

OUDROZE
Martin (74) werkte als balletdanser en artiest.

Fotograaf/kunstenaar Ernst Coppejans staat met OUDROZE stil bij de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen transgenders en intersekse personen (lhbti’s) die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen.

Dankzij de generatie die de homo-emancipatie tot stand bracht, heeft de huidige gemeenschap een vrijheid die allesbehalve vanzelfsprekend is en die actief moet worden onderhouden.

Persoonlijke verhalen

Coppejans verbeeldt de persoonlijke, inspirerende en soms schokkende – maar ook vooral prachtige en intieme – verhalen van deze roze ouderen met Nederlandse en migratieachtergronden. 

OUDROZE
Jill Pattiradjawane (81) werkte als danseres en sekswerker.

De persoonlijke portretten en verhalen zullen vanaf Pride 2021 de aanjager zijn voor het gesprek tussen de oudere en de jongere generaties. In samenwerking met stichting Open mind worden de verhalen gebundeld en vormgegeven in een magazine, een reizende multimediale tentoonstelling, een podcast en een programma waarin ontmoetingen tussen roze ouderen en de jongere generaties centraal staan.

Reizende tentoonstelling

Op 30 juli gaat de tentoonstelling van start in Amsterdam op de Westermarkt bij de Westerkerk en het Homomonument. Daar zal de reizende multimediale tentoonstelling 3 weken lang te bezichtigen zijn. Daarna reist deze door naar Amsterdam-Zuid en nog tal van andere locaties en gemeenten. Zie voor meer informatie: www.stichtingopenmind.nl/oudroze.

OUDROZE
Vivian (71) werkte als verpleger en therapeut.
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau