‘Castro’ door Marjolein van der Klaauw

Huur een foto en steun het Aidsfonds

In samenwerking met de heartgallery

30 juli 2021, Winq redactie, 4 minuten

Marjolein van der Klaauw is een Nederlandse fotojournalist die zich graag door andere culturen laat inspireren. Zij studeerde onder andere Culturele Antropologie, wat goed van pas komt als zij overal ter wereld mensen fotografeert. In San Francisco maakte zij prachtige beelden in de wijk Castro.

Een icoon van Castro, dat eerder als de Eureka Valley bekendstond, is het theater dat op de hoek van Castro en Market Street gevestigd is. In 1972 opende Harvey Milk één blok verderop zijn camerawinkel Castro Camera – die winkel zou al snel uitgroeien tot een centrum voor de lhbtq-gemeenschap. De stad werd zwaar geraakt door de aidscrisis van de jaren tachtig. In het begin van die periode begon stadsambtenaren met hardhandig optreden bij badhuizen en lanceerden zij initiatieven om te proberen de verspreiding van aids te verhinderen.

Je kunt het Aidsfonds ook steunen met iets moois aan de muur.

Castro
Castro

Marjolein vereeuwigde het beroemde naambord van het Castro Theatre (zie hierboven) en die foto is via de heartgallery te huur. Kunst is subjectief, liefde universeel. Liefde voor mensen, dieren, muziek en ook voor kunst. Heartgallery is kunst voor liefde en verhuurt werken van kunstenaars met een heel groot hart. Zij stellen hun werken kosteloos beschikbaar voor reproductie in een vastgestelde oplage. De opbrengst gaat naar het Aidsfonds. Je kunt het Aidsfonds steunen met een maandelijkse donatie óf je huurt of koopt iets moois voor aan de muur (en doet dan direct iets moois voor de wereld).

De stad en ook zijn kunstsector werden zwaar geraakt door de aidscrisis van de jaren tachtig.

Heartgallery
Bij de opzet van heartgallery, heeft het Aidsfonds een ronde gemaakt langs de top van de Nederlandse fotografen (andere kunstvormen volgen nog). De vraag: mogen wij een werk van jou produceren, verhuren en inzetten voor aidsbestrijding? Het meest gehoorde antwoord: Ja natuurlijk! Ieder kunstwerk in heartgallery kost 25 euro per maand. Het verschil in waarde wordt zichtbaar in het restbedrag dat je na de huurperiode betaalt als je het werk wilt kopen – contracten met heartgallery duren minimaal 1 jaar.

Natuurlijk zijn er meer foto’s te huur bij de heartgallery. Een greep uit het aanbod:

Pitstop
Marjolein van der Klaauw
Deze foto is gemaakt in 2019 onderweg naar Palm Springs, California. Een stop zoals er zovelen zijn in het land en herkenbaar voor iedereen die er weleens doorheen is gereisd.

Biàn
Eli Dijkers
"Biàn (‘verandering’) is overal in China. Steden lijken onvermoeibaar hun eigen geschiedenis te verslinden. Deelnemen aan de verandering of verdwijnen, dat is de keuze waar de bevolking van het moderne China voor staat."

The Plastics
Martijn van de Griendt
Deze foto maakte Martijn in 2007 in New York van Angel (16) en Steven (17). Zij noemden zich ‘the Plastics’. Martijn: "Ik heb een aantal foto’s van ze gemaakt en wilde een hele serie van ze maken. Ik had de dag erna met ze afgesproken. Maar ik heb ze nooit meer terug gezien."

SLOW-4
Cornelie Tollens
"Soms moest ik ouderwets minutenlang belichten want ik werkte op film met mijn analoge Hasselblad. Mijn thema was gebaseerd op een werk van Robert Montgomery: In the silence of your bones and eyes, forgotten magic sits and waits for fire."

Masterpiece Bart
Ruben Timman
"Dit portret is onderdeel van het Museum of Humanity. Bart heb ik in 2013 geportretteerd, Bart heeft twee gezichten. Naast zijn mannelijke kant, transformeert Bart zich geregeld tot vrouw en gaat dan helemaal los: kunstwimpers, make-up en een pruik."

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau