The only queer in the village

“Mensen vragen mij vaak of ik een vriendin heb”

Giovanni (27) over queer zijn in een klein dorp

06 augustus 2021, Martijn Kamphorst, 2 minuten

Soms voelen deze dorpelingen zich the only queer in the village. Toch heeft het dorp een bijzonder plekje in hun hart. Giovanni Roemer is 27 en woont in Culemborg (< 30.000 inwoners).

“Culemborg is een dorp met stadsrechten. Het is een authentieke, maar wel wat ouderwetse plek. Homo zijn is hier geen taboe, maar van de term ‘queer’ of ‘intersekse’ heeft de gemiddelde Culemborger denk ik nog nooit gehoord. 

Samen met een paar andere gemeenten ondertekende Culemborg onlangs een ‘regenboogpact’. Daarmee namen zij zich voor stappen te zetten om de acceptatie en zichtbaarheid van de regenbooggemeenschap hier te bevorderen. Tot nu toe heb ik daar weinig van gemerkt. Jammer, want door corona is de behoefte aan contact met gelijkgezinden alleen maar toegenomen. 

Het afgelopen jaar ben ik me actief gaan inzetten om hier meer zichtbaarheid te creëren voor de lhbtq-gemeenschap. Ik geef voorlichting op scholen en ik beheer een groepsapp met andere queer personen uit Culemborg. Van een fysieke ontmoeting is het door corona nog niet gekomen, maar het is een begin.

Only queer in the village - Giovanni

Zelf ben ik pas een jaar of vijf uit de kast. Mijn coming-out verliep redelijk eenvoudig. Deels had dat denk ik te maken met het feit dat mensen er vaak vanuit gaan dat ik hetero ben. Voor mijn vriend ligt het lastiger. Die is wat excentrieker en dat lijkt veel meer ongemak op te roepen. Doordat mensen mij vaak vragen of ik een vriendin heb, krijg ik regelmatig de kans een mooi gesprek te starten over stereotypes en vooroordelen. Ik probeer zo veel mogelijk bruggen te bouwen.

Net na mijn coming-out vroeg ik me af: moet ik me nu anders gaan gedragen, zodat mensen doorhebben dat ik gay ben? Nergens voor nodig, besef ik inmiddels. Wel experimenteer ik steeds meer met mijn genderexpressie, bijvoorbeeld door nagellak te dragen of in drag naar een feestje te gaan. De eerste keer was echt een eyeopener. Ik moest daarvoor enorm uit mijn comfortzone stappen, maar het leerde me een van de belangrijkste aspecten van queer zijn te omarmen: er niets meer om geven wat mensen van je denken.”

Beeld: Chris & Marjan

Artikelen in dezelfde serie - The only queer in the village

“Vaak worden trans personen gezien als een bouwpakket”

“Mijn moeder ging mee tijdens mijn eerste date”

“Ik voel me een glinsterende eenhoorn in een dorp vol grijze muizen”

“Sommigen vinden het iets té interessant dat ik op meiden val”

“Het plattelandsleven heeft grote impact op mijn innerlijke rust”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau