Wie zijn de grote lhbtq-helden tijdens Tokyo 2020?

Meer lhbtq atleten dan ooit doen mee

Leestijd: < 1 min

Morgen begint Pride Amsterdam. Een mooie aanleiding om te kijken hoe diversity is vertegenwoordigd op de Olympische Spelen. Tijdens Tokyo 2020 strijden er meer lhbtq-atleten om olympische medailles dan ooit. Bij elkaar zijn het er in ieder geval 163, becijferde Outsports

Met 30 atleten die openlijk 'uit de kast' zijn is de Verenigde Staten koploper. Andere landen die het goed doen zijn Canada (17), Groot-Brittannië (16), Nederland (16), Brazilië (14), Australië (12) en Nieuw Zeeland (10). Wie van de bekende atleten gaan voorop in die net even andere belangrijke strijd? Discovery+ maakte de onderstaande selectie.

1. Tom Daley (schoonspringen, Groot-Brittannië)

Slechts een paar dagen geleden won Tom Daley met zijn partner Matty Lee goud voor hun prestaties op het onderdeel 10-meter synchroon. Dit was voor Daley reden voor een inspirerende speech: "Ik ben gay en olympisch kampioen. Dit geeft me veel kracht. Toen ik jong was, dacht ik zoiets nooit te kunnen bereiken om wie ik ben. Door deze olympische erkenning hoop ik dan ook nogmaals te kunnen laten zien dat je alles kunt bereiken, ongeacht je geaardheid."  

In 2013 kwam Daley openlijk uit voor zijn seksuele voorkeur. Sindsdien is hij een zichtbare ambassadeur van de queer-gemeenschap, via televisieshows, social media en vlogs.

2. Megan Rapinoe (voetbal, VS)

Iconischer sporters dan Megan Rapinoe tref je amper. Behalve actief op de velden met regerend en viervoudig wereldkampioen Team USA is Rapinoe vooral een professioneel activist. Voor de goede zaak natuurlijk.  Zo toonde ze zich - toen ze ook nog de enige openlijke gay van Team USA was - een early adopter van Black Lives Matter.

Ze ging in 2016 tijdens het Amerikaanse volkslied vooraf aan een belangrijke interland ineens op een knie zitten om zo solidariteit te tonen voor Colin Kaepernick. Ook streed ze voor gelijke verdiensten van mannen en vrouwen in het voetbal waarbij ze zelfs een rechtszaak aanspande tegen haar eigen Amerikaanse voetbalbond. Don’t mess with The Meg! 

3. Laurel Hubbard (gewichtheffen, Nieuw-Zeeland)

Waar heeft echt iedereen het straks over tijdens Tokyo 2020? De prestaties van een 43-jarige gewichtheffer uit Nieuw-Zeeland. Laurel Hubbard. Een transgender vrouw. Hubbard doet in Tokyo mee bij de vrouwen in de klasse boven 87 kilogram en is daar zelfs favoriet voor het winnen van olympisch goud.

De deelname van Hubbard zien we vooral een mijlpaal voor trans-gelijkheid. Petje af, ook voor het International Olympic Committee en het olympisch comité van Nieuw-Zeeland die de selectie van Hubbard mogelijk maakten. Hubbard is de eerste trans atleet die deelneemt op een individueel olympisch onderdeel. En vast ook niet de laatste. Laurel Hubbard is op maandag 2 augustus vanaf 4:50 uur live in actie te zien op discovery+.

4. Markus Thormeyer (zwemmen, Canada)

Thormeyer is net iets minder prominent dan Daley, Hubbard en Rapinoe maar zeker niet minder belangrijk. Zo vertegenwoordigt de Canadees de mannen die in de minderheid zijn onder olympische lhbtq's. Darnaast heeft Thormeyer vergelijkingsmateriaal. Zo streed hij olympisch al mee tijdens Rio 2016, hoewel nog niet openlijk gay.

Vorig jaar kwam Thormeyer uit de kast. Een wereld van verschil, zo liet hij weten aan Outsports. “In staat zijn om te strijden tegen de besten van de wereld als mijn meest authentieke zelf, tijdens het grootste en belangrijkste sporttoernooi ter wereld laat zien hoe ver we zijn gekomen op het gebied van inclusiviteit in de sport. Door mee te doen aan deze Spelen hoop ik de lhbtq-gemeenschap te kunnen laten inzien dat we er wel degelijk bij horen en dat we alles kunnen bereiken waar we onze zinnen op zetten." 

5. Oranje Leeuwinnen (voetbal, Nederland)

Van de 16 Nederlandse olympiërs die openlijk uitkomen voor hun geaardheid, spelen er maar liefst acht mee in het vrouwenvoetbal. De dames Sherida Spitse, Sisca Folkertsma, Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk, Shanice van de Sanden, Anouk Dekker, Stefanie van der Gragt en Merel van Dongen schitteren op het veld én daarbuiten! Zij zijn openlijk lesbisch, en er trots op. Vandaag spelen de Oranje Leeuwinnen tegen o.a. Megan Rapinhoe in het landenduel tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Stream de Olympische Spelen? Stream via discovery+ en kijk voor achtergronden en samenvattingen op Eurosport.nl.

Powered by Labrador CMS