GOSH! (‘a Good Old Sexy Happening’) is een ontdekkingstocht naar de betekenis van liefde vanuit feministisch perspectief. Hoe zou de liefde er in een wereld zonder patriarchaal juk uitzien?

Gemis aan verbondenheid

Het idee voor GOSH! is ontstaan vanuit een gemis aan verbondenheid tussen verschillende kunstzinnige en subculturele gemeenschappen. Drag, burlesque en andere subculturele expressievormen zijn politieke uitingen van genderdiversiteit en een reactie op de patriarchale onderdrukking waarmee vrouwen en de lhbtq-gemeenschap dagelijks te maken hebben.

De artiesten uit deze stromingen blijven veelal onzichtbaar en hebben te maken met censuur. Dankzij het Amsterdam Fringe Festival krijgen deze subcultures een podium in het Amsterdamse Boom Chicago theater.

Rauw en schurend

Burlesque en drag als expressievormen zijn vaak rauw, satirisch, schurend of maatschappijkritisch, als moderne variant van het variété in de jaren ‘20 van de vorige eeuw.

Artiesten hebben meestal de volledige controle over de act die ze presenteren en gebruiken hierbij hun lichaamstaal als medium om hun meest intieme boodschap over te brengen, hetzij door middel van dans, gendertransformatie of striptease. 

Verschillende achtergronden

In GOSH! - This is Love laten artiesten met verschillende achtergronden en lichaamstypen hun interpretatie van liefde zien. Het productieteam van GOSH! werd geïnterviewd door NH Nieuws en legt in het programma Culture Club uit wat burlesque is. Het interview is hier te vinden

Voor de productie van GOSH! hebben drie powerhouses uit de burlesque- en drag scene hun krachten gebundeld. Bustie La Tish produceerde eerder in 2019 de succesvolle voorstelling PUSSY GRABS BACK! en is verbonden aan het oudste en de meest progressieve drag house van Amsterdam, The House of Hopelezz.

Ginny Vie Fauve en Maggie Leroux

Bustie werkt voor GOSH! samen met Ginny Vie Fauve en Maggie Leroux. Ginny Vie Fauve is queer burlesque performer en producer uit Groningen. Haar acts zijn een mix van classic burlesque en modern neo-burlesque met een dikke knipoog.

Maggie Leroux is Nederlands bekendste ‘stagekitten’. Een stagekitten is een combinatie van stagemanager en stagehand, die ervoor zorgt dat een burlesque show (voor, tijdens en na de show) soepel verloopt.

Praktische informatie

De voorstelling GOSH! duurt ongeveer 60 minuten en is op 3, 4 en 10 september 2021 te zien tijdens het Amsterdam Fringe Festival in theater Boom Chicago. Tickets zijn vanaf 2 augustus te koop via de website van het Amsterdam Fringe Festival 2021.

Op 3 en 4 februari 2022 is GOSH! te zien in de Stadsschouwburg Utrecht met een wisselende cast en een nieuw thema: GOSH! - Feed me, Taste me, Eat me!.

Coverbeeld: Sergei Rafaël Xavier Kogeldans