Antwerpen pakt uit voor Pride

Antwerp Pride 2021

18 augustus 2021, Tom Haines, 0 minuten

Terwijl Pride Amsterdam het dit jaar nog zonder (officiële) feestelijkheden moest stellen, kon bij onze zuiderburen de regenboogvlag voorzichtig weer uit. Op het laatste moment werd besloten dat voor gevaccineerde of geteste personen kleinschalige straatfeesten konden plaatsvinden. Voor een heuse parade door de stad was het nog te vroeg, toch werd Antwerp Pride goed gevierd.

Volgens de organisatie trokken de verschillende onderdelen 15.000 bezoekers. Het was de veertiende keer dat Antwerpen pride vierde. Vorig jaar moest de organisatie razendsnel schakelen omdat de stad met een extra lockdown en avondklok te maken had.

Pride Fest

De Antwerpse Pride-parade loopt normaal gesproken op de zaterdag van Pride langs de kaaien van de Schelde om te eindigen in een groot pleinfeest. Duizenden mensen in de stoet en langs de kant werd door de lokale autoriteiten als een te groot risico gezien. Dit jaar deed de ruimte voor ‘t Steen toch dienst als feestlocatie, zij het voor minder mensen (1.500) dan eerdere edities, en alleen met een strenge toegangscontrole. De organisatie stampte in zeven dagen een waar festival uit de grond en voor de bezoekers was het (bijna) 2019.

Antwerp Pride
Tijdens Human Rights Friday werd stevig gedebatteerd (beeld: Marcel Lennartz)

Pride Village

Nieuw dit jaar was ook de Pride Village op het Operaplein. Het ‘hart van Antwerp Pride’ kon dankzij afzettingen een veilige plek zijn voor de lhbtq-gemeenschap. Omdat veel mensen spontane ontmoetingen hadden gemist, organiseerde Pride hier speeddates voor een romantische of vriendschappelijke kennismaking. Dj’s speelden vanaf de balustrade van het in regenboogkleuren getoogde operagebouw en door de ruime opzet voelde het als een ‘echt’ feest. Waaghalzen gingen rollend de dansvloer op in de rollerdisco.

Trail of Stories

De hele stad had uitgepakt voor het vierdaagse evenement. Gebouwen waren in regenboogkleuren aangekleed en de lokale horeca, die ook eindelijk open was, serveerde roze cocktails. De aangrijpende verhalen lagen letterlijk op straat: door de ‘Trail of Stories’ te lopen ontmoetten pride-gangers lhbtq-personen en ally’s uit de stad. Dit onderdeel is overigens nog tot 31 augustus te bezoeken (alleen al de moeite voor de mooie stadswandeling) of hier online te bekijken vanuit je luie stoel.

Antwerp Pride
Beeld: Marcel Lennartz

Antwerp Pride-voorzitter Bart Abeel twijfelde geen moment of dit onderdeel dit jaar door zou gaan. Ongeacht wat de maatregelen zouden zijn, begon zijn team in december al met voorbereidingen voor het Pride Village. Als Pride volgend jaar weer op volle kracht mag plaatsvinden zal deze ontmoetingsplek mogelijk wederom een centraal punt van de feestelijkheden zijn. 

Antwerp Pride
Beeld: Marcel Lennartz

“Het was weliswaar een kleinere editie maar het feestelijke gevoel was misschien nog groter dan andere jaren”,  zegt voorzitter Abeel. “Voor iedereen deed het deugd om na de donkere covidperiode elkaar weer te ontmoeten en bij elkaar te kunnen zijn. Omdat er geen grote evenementen waren was er ook meer aandacht voor het inhoudelijke en de zin van de Pridebeweging, wat natuurlijk het belangrijkste blijft. We kunnen zeker terugblikken op een geslaagde editie en kijken uit naar de volgende – vijftiende – editie die hopelijk opnieuw met alle registers open kan doorgaan.”

De vijftiende editie van Antwerp Pride vindt plaats van 10-14 augustus 2022.

Volgend jaar ook erbij zijn?

Geen eigen auto? Met NS International sta je binnen no-time in het centrum van de stad. En dat hoeft niet heel duur uit te pakken: een ticket boek je al vanaf 20 euro. Meer info: nsinternational.nl.

Hoofdbeeld: Marcel Lennartz

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau