Wie Betty White zegt, zegt Golden Girls. Maar de in 1922 geboren actrice had er vóór die sitcom al een carrière opzitten van ruim vijftig jaar. Op haar achtste, in 1930 dus, begon ze als kindster in een radioprogramma. Negen jaar later ging haar tv-carrière van start toen ze samen met een klasgenootje liedjes uit The Merry Widow zong. Daarna begon ze als fotomodel en actrice. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette ze haar carrière op een laag pitje en meldde ze zich als vrijwilliger aan bij American Woman’s Voluntary Services.

Acteren en presenteren

Vanaf de jaren vijftig ging het hard met Betty White. Ze had vier jaar lang, zes dagen per week, een tv-show die 5,5 uur duurde. Ze presenteerde, speelde sketches en zong elke aflevering een aantal liedjes. Haar eerste tv-rol in een sitcom dateert ook uit die tijd. In Life With Elizabeth speelde ze niet alleen de hoofdrol, ook achter de schermen was ze actief betrokken bij de productie.

In de jaren zestig kwamen er nieuwe presentatieklussen in de vorm van spelshows en tv-kwissen. Later speelde ze een mannenverslindster in de Mary Tyler Moore Show, een rol die er midden jaren jaren tachtig voor zorgde dat ze werd gevraagd om auditie te doen voor de Golden Girls: voor de rol van Blance Deveraux, welteverstaan. Uiteindelijk werd ze gecast als Rose Nylund uit St. Olaf.

De rol van Blanche ging naar Rue McClanahan, met wie White eerder had gespeeld in de serie Mama’s Family.

99 jaar

Inmiddels is Betty White 99 jaar en nog altijd actief. Haar carrière omspant maar liefst negen decennia. Wat niet veel mensen weten, is dat ze een terugkerende rol had in het negende seizoen van Love Boat. Ook hier gaat ze gewiekst achter de mannen aan. Een van de leukste scènes die ze had is die met Carol Channing, met wie ze het duet ‘Bosom Buddies’ zingt.

Een ander muzikaal fragmentje dat we hieronder met je delen, is een duet met Bea Arthur, lang voordat zij als Dorothy Zbornak te zien was in Golden Girls. Daarna volgt een commercial break (met een boodschap van Betty White zelf), en ronden we deze muzikale editie af met een duet van de hoogbejaarde actrice met een zekere Luciana, genaamd ‘I’m Still Hot’.