Marvel bouwt al jaren aan een superhelden-imperium, waarin de laatste tijd voorzichtig lhbtq-karakters opduiken. Maar het had een heel andere kant op kunnen gaan, als ze in 1979 waren ingegaan op een idee van Casablanca Records.

Dazzler

De platenmaatschappij had in dat jaar de handen ineengeslagen met een aantal Hollywood-producers. In de hoogtijdagen van de disco hadden ze met Donna Summer een populaire troef in handen.

Het idee was om haar te laten schitteren in een superheldenfilm met de naam Dazzler. Dat was de naam van een gemuteerde zingende superheld die geluidstrillingen kon omzetten in licht en energiestromen.

Superhelden en discosterren

Dazzler was eerder dat jaar onderwerp van een stripboek. Casablanca Records zag wel brood in een verfilming en klopte aan bij Marvel. Volgens techblog Gizmodo werd de toenmalige hoofdredacteur van Marvel, Jim Shooter, gevraagd om in vier dagen tijd een filmscript te verzinnen rond Dazzler. Neil Bogart van Casablanca Records zag het helemaal voor zich: een combinatie van de superhelden van Marvel en de sterren van zijn platenlabel.

In het verhaal van Shooter zou Dazzler samen met Spider-Man en The Avengers ergens in een verre toekomst strijden tegen de bandleden van Kiss en de Village People, die ook bepaalde superkrachten bezaten.

Cher versus Donna Summer

In een futuristische versie van New York zou Cher als The Witch Queen opduiken als aanvoerder van de Deadknights, een superheldengroep die gespeeld werd door de leden van hardrockband KISS. Donna Summer zou haar grote vijand moeten spelen als The Queen of Fire, wier hulpjes zouden bestaan uit de leden van The Village People.

Op een bepaald moment in het verhaal houdt Cher een aantal superhelden gevangen in een wolkenkrabber, namelijk Iron Man, Spider-Man en The Scarlet Witch. Bo Derek (destijds bekend van haar rol als Jane in de Tarzan-film), was de beoogde actrice om Dazzler te spelen. Robin Williams werd geschikt bevonden als Tristan, Dazzlers love interest.

Nieuw script

Helaas is de film nooit van de grond gekomen. Shooter liet in een blog weten dat Marvel besloot een andere scenarioschrijver in de arm te nemen omdat hij ‘maar een stripboekenschrijver was’. Leslie Stevens werd aangetrokken voor een nieuw script en koos voor een totaal andere benadering.

Uiteindelijk werd Bo Derek gevraagd voor de vertolking van Dazzler, maar zij bedankte: “Ik had daar heel hard voor moeten trainen en daar zag ik tegenop.”

X-Men

Daarna kwam het project stil te liggen en is er nooit meer iets vernomen van het campy disco-idee. Het duurde uiteindelijk nog tot 1986 voor Marvel met zijn eerste grote speelfilm kwam. Dat was Howard the Duck, tegenwoordig bestempeld als een van de slechtste films aller tijden.

Dazzler zelf dook uiteindelijk op in 2019, in de X-Men-film Dark Phoenix.

Bron: PinkNews