Nieuw boek: Wij willen ook een kind, het ultieme handboek voor wensouders

30 augustus 2021, Winq redactie, 2 minuten

Presentator Mirella van Markus is getrouwd met Claudia en heeft twee dochters dankzij een bekende donor. In haar zoektocht had ze graag een handboek voor wensouders gelezen. Dat heeft ze nu zelf geschreven, samen met journalist Jorinde Benner. Het boek Wij willen ook een kind ligt nu in de winkel. Lees hier alvast een voorproefje van het interview dat binnenkort in Winq verschijnt.

Aan Winq vertelt Mirella van Markus hoe lastig ze het vond om samen met een vrouw een kind op de wereld te zetten. “Ik kom uit een traditioneel gezin met een vader en een moeder en had geen voorbeelden. Ik vroeg me af of een kind niet iets wezenlijks mist als het opgroeit zonder vader. En of ik als niet-biologische moeder net zo’n band zou krijgen als Claudia, die wél biologisch moeder zou zijn. Maar ook: waar halen we een donor vandaan, wie vraag je zoiets en hoe?”

Na de docu nu het boek

Al deze vragen en vele anderen komen aan bod in Wij willen ook een kind, het boek dat Hart van Nederland-presentor Mirella van Markus schreef met journalist en eindredacteur Jorinde Benner (o.a. Mezza, Kek Mama en Linda.nl). Benner is alleenstaand moeder van twee zonen. Van Markus had enkele jaren geleden al een documentaire gemaakt met dezelfde naam, nu is er een gelijknamig boek waarvoor ze hebben geput uit talloze interviews met moderne families, wetenschappers, juristen en counselors die wensouders psychosociaal begeleiden.

Gedateerde wetgeving

Wat Benner zich pas de laatste jaren realiseert door de interviews die ze afneemt voor bladen, is dat de wetgeving op het vlak van modern ouderschap hopeloos is gedateerd. “Het is nog steeds nauwelijks mogelijk om drie ouders de juridische ouders te maken van een kind – wanneer een vrouw bijvoorbeeld een kind krijgt met een homostel. En een trans vrouw die haar kind verwekt met haar eigen sperma, moet haar kind adopteren. Hoe is dat anno 2021 nog mogelijk?”

Nu verkrijgbaar in de winkel

En zo noemt Benner nog een aantal voorbeelden waarmee moderne ouders te maken krijgen. Het complete interview met Benner en Van Markus is te lezen in de eerstvolgende editie van Winq, die verschijnt op 10 september. Wij willen ook een kind is verkrijgbaar voor € 24,99, onder meer via Bruna en AKO.

Wij willen ook een kind

Coverbeeld: Nine IJff

Magazine 115
Onze extra dikke Pride-special!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau