The bigger person

“Als iemand me vlak na gewichtsverlies zegt dat ik er goed uitzie, vind ik dat geen compliment”

Zes dikke mannen over gewicht

12 november 2021, Martijn Tulp, 3 minuten

Ben je niet slank of gespierd? Dan tel je volgens een deel van de lhbtq-gemeenschap niet mee. Winq sprak met zes dikke mannen over body positivity, de bearscene, dating en feeders. Emilangelo Locadia (45) werkt als customs broker.

“Ik heb vaak genoeg gehoord: ‘ik vind je leuk, maar je bent te zwaar voor me’. Slank is de norm, en daar val ik altijd buiten. Daarom ben ik de bearscene gaan verkennen, op feesten als FurBall en Bear Necessity kon ik echt mezelf zijn. In de ‘reguliere’ gayscene was dat niet zo. Sommige jongens vonden me leuk, maar schaamden zich om met een dikke jongen over straat te gaan. Niet iedereen hoeft op mij te vallen, ik val ook niet op iedereen. Maar behandel elkaar met respect. Er zijn feeders die dikke jongens nóg dikker en afhankelijk willen maken. Dat maakt me boos. Op datingsites voor bears kom je genoeg feeders tegen – het zijn soms best mooie jongens – en die proberen in te spelen op de onzekerheid van dikke jongens. Ik maak weleens ruzie met feeders, want ik vind het echt onverantwoord wat veel van hen doen. 

“Ik was bang om te veel af te vallen, om iemand te worden die ik niet ben”

Volgens mij wordt dik zijn langzamerhand wel iets meer geaccepteerd. Gelukkig heb ikzelf geen enkele moeite met hoe ik eruitzie, tijdens pride sta ik gewoon halfnaakt op een boot. Vanwege mijn gezondheid heb ik gelijnd en een maagband gehad, maar ik was bang om te veel af te vallen, om iemand te worden die ik niet ben. Dat ik kwijt zou raken wat mij uniek maakt. Als iemand me vlak na gewichtsverlies zegt dat ik er goed uitzie, vind ik dat geen compliment. Vond je me eerst dan lelijk? Tegen dikke jongens die nog niet zo zelfverzekerd zijn, zou ik willen zeggen: omring jezelf met positiviteit. Ga om met mensen die je niet bekritiseren vanwege je gewicht. Zo heb ik vrienden die, als we samen uit eten gaan, eerst bij het restaurant checken of er wel stoelen zijn die groot genoeg zijn voor mij, zodat ik mij ter plekke niet hoef te generen als er stoelen zijn waar ik niet in pas. Dat is erg attent van ze.”

Beeld: Armando Branco
Styling: Patrick Hiemstra / Studio HIEM
MUAH: Hanan Chahid

Artikelen in dezelfde serie - Dikke mannen over gewicht

“Als ik een foto zonder shirt plaats is het een statement”

“Je bent altijd wel iemand z’n type”

“Door mijn gewicht voelde ik me niet welkom in de gayscene”

“Na mijn gastric bypass zag ik eruit als zo’n hond met extra vel”

“Het woord ‘dik’ zou geen negatieve connotatie meer moeten hebben”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau