Homo- en biseksuele mannen mogen – onder voorwaarden – bloed doneren

Het COC spreekt van een doorbraak

01 september 2021, 3 minuten

Seksueel actieve homo- en bimannen mogen na ruim dertig jaar van uitsluiting vanaf woensdag 1 september onder voorwaarden weer bloed doneren. Het COC, dat jarenlang voor beleidswijziging heeft gepleit, is positief over dit resultaat en spreekt van een doorbraak.

“‘Na decennia van uitsluiting mogen seksueel actieve homo- en bimannen nu eindelijk weer bloed doneren. Dat is een doorbraak op weg naar een volledig einde aan discriminatie bij bloeddonatie. Ook homo- en bimannen krijgen nu weer de kans om een ander te helpen door bloed te doneren, en dat is pure winst,” reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “We zijn trots op dit resultaat van onze jarenlange inzet.”

Als voorwaarde voor bloeddonatie geldt nog wel dat homo- en bimannen een monogame relatie moeten hebben, om zo het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen door wisselende contacten te voorkomen. Die voorwaarde geldt niet voor heteroseksuele donoren. Later in september gaat het COC daarover in gesprek met minister Van Ark (Medische Zorg), bloedbank Sanquin en patiëntenvereniging NVHP.

Lees ook

Waarom ik als gay man twijfel over orgaandonatie

Het donordilemma

“We willen uiteindelijk een donatiebeleid waarin het helemáál niet meer uitmaakt met wie je seks hebt, maar alleen of je veilige seks hebt,” aldus Oosenbrug. Zo zou elke donor volgens het COC gevraagd kunnen worden naar zaken als wisselende seksuele contacten en condoomgebruik.

Een dergelijk beleid kan mogelijk al over een jaar in werking treden, liet minister Van Ark eerder weten. Zij is het met het COC eens dat risicogedrag uiteindelijk bepalend moet worden voor bloeddonatie, niet de vraag met wie mensen seks hebben. 

Bron: COC Nederland

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau