The bigger person

“Als ik een foto zonder shirt plaats is het een statement”

Zes dikke mannen over gewicht

19 november 2021, Martijn Tulp, 2 minuten

Ben je niet slank of gespierd? Dan tel je volgens een deel van de lhbtq-gemeenschap niet mee. Winq sprak met zes dikke mannen over body positivity, de bearscene, dating en feeders. Gunnar Lapoutre (27) is neurowetenschapper.

“Ik kwam rond m’n zestiende uit de kast, ging op datingapps en werd genegeerd, geblokkeerd of uitgescholden. Natuurlijk mag je zelf bepalen waar je op valt, maar ik vind het triest dat sommige homomannen zich voor zóveel mensen afsluiten omdat ze extreem hoge eisen stellen aan hoe hun dates eruit moeten zien. Ik was tot m’n drieëntwintigste best wel onzeker. Op het strand deed ik m’n shirt nooit uit, vroeger deed ik uit schaamte ook altijd het licht uit tijdens seks. Toen ontdekte ik de bear community in Amsterdam, en zag tegelijkertijd steeds meer mensen die op Instagram en Facebook over body positivity spraken. Zo vond ik rolmodellen die zich prima voelden in hun lichaam en dat online lieten zien. Als een soort fake it till you make it ben ik hetzelfde gaan doen. Het voelde aanvankelijk wat vreemd om mezelf te complimenteren, maar als je het vaak genoeg doet ga je er vanzelf in geloven.

“Je ziet bijna nooit een plus sized iemand zonder shirt”

Als ik nu een foto zonder shirt op social media post, is het een statement. Ik vind dat iedereen zich comfortabel in zijn lichaam moet voelen – niet alleen plus sized mensen. Natuurlijk ben ik nog weleens onzeker. Ik schaam me soms als ik in het openbaar eet: dan word ik constant aangekeken. Terwijl het misschien wel m’n eerste maaltijd in lange tijd is. Ik probeer wel op m’n gezondheid te letten, want ik heb niet zo’n zin om op m’n drieëndertigste een hartaanval te krijgen. Ik houd m’n gewicht stabiel en laat m’n bloedwaarden twee keer per jaar checken. In de media zie je vrijwel alleen slanke mensen die met het grootste gemak hun shirt uittrekken. Je ziet bijna nooit een plus sized iemand zonder shirt. Omdat er een stigma op zit, denk ik. Sinds ik, dankzij mijn rolmodellen, meer post over body positivity, krijg ik berichten van anderen die míj als een rolmodel zijn gaan zien.”

Beeld: Armando Branco
Styling: Patrick Hiemstra / Studio HIEM
MUAH: Hanan Chahid

Artikelen in dezelfde serie - Dikke mannen over gewicht

“Als iemand me vlak na gewichtsverlies zegt dat ik er goed uitzie, vind ik dat geen compliment”

“Je bent altijd wel iemand z’n type”

“Door mijn gewicht voelde ik me niet welkom in de gayscene”

“Na mijn gastric bypass zag ik eruit als zo’n hond met extra vel”

“Het woord ‘dik’ zou geen negatieve connotatie meer moeten hebben”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau