Uit onze archieven:

“Het woord ‘dik’ zou geen negatieve connotatie meer moeten hebben”

The bigger person: zes dikke mannen over gewicht

15 oktober 2021, Martijn Tulp, 2 minuten

Ben je niet slank of gespierd? Dan tel je volgens een deel van de lhbtq-gemeenschap niet mee. Winq sprak met zes dikke mannen over body positivity, de bearscene, dating en feeders. Marco Dreijer (30) is cultuurvlogger.

“Ik ben altijd wel zelfverzekerd geweest. Ik heb heel lang gedanst, dan sta je elke dag uren voor een spiegel. Pas toen ik een paar jaar geleden wat aankwam, kreeg ik daar weleens opmerkingen over op datingapps. Dat verbaasde me: ik had zelf niet eens in de gaten dat ik voor sommige mensen blijkbaar dik was. Ik volgde op social media wat mensen die postten over body positivity, maar er zijn bijna geen mannen die dat doen. En vooral omdat de gaycommunity zo toxic kan zijn wat dit onderwerp betreft, vond ik het belangrijk om er zelf over te gaan posten. Ik zie bij vrienden op Grindr ook weleens ‘no fats, no Asians’ op hun profiel staan. Daar spreek ik ze op aan. ‘Ja, maar het is een voorkeur!’ zeggen ze dan. Ik denk dat veel mensen niet in de gaten hebben wat ze op zo’n moment zeggen en hoe groot het probleem eigenlijk is. Ook zou wat mij betreft de negatieve connotatie bij het woord ‘dik’ moeten verdwijnen. Dik is enkel een duiding zoals kort, lang, dun etc.

“Mensen vinden het fijn om te zien dat je zelfverzekerd bent”

Ik laat heel makkelijk m’n lichaam zien, want ik heb geen problemen met mijn lichaam. Regelmatig draag ik doorschijnende kleding, ook in Club NYX [queer nachtclub in Amsterdam – red.], dan zie ik mensen weleens kijken maar dat doet me niets. Het levert vooral fijne reacties op, bijvoorbeeld op social media, want mensen vinden het fijn om te zien dat je zelfverzekerd bent. Als iemand zegt dat ik dik ben, voel ik geen prikkel om af te vallen. Ik sport weleens, maar omdat ik weet dat het gezond is, niet omdat ik mijn uiterlijk wil veranderen. Het is goed dat er feesten zoals Bear Necessity en apps zoals Growlr bestaan. Ik hoef zelf niet per se in dat hokje, maar ik kan me voorstellen dat anderen dat wel prettig of overzichtelijk vinden. Dikke mensen zouden in de media veel zichtbaarder moeten zijn, als iets vanzelfsprekends. Ook in Winq.”

Beeld: Armando Branco
Styling: Patrick Hiemstra / Studio HIEM
MUAH: Hanan Chahid

Artikelen in dezelfde serie - Dikke mannen over gewicht

“Als ik een foto zonder shirt plaats is het een statement”

“Als iemand me vlak na gewichtsverlies zegt dat ik er goed uitzie, vind ik dat geen compliment”

“Je bent altijd wel iemand z’n type”

“Door mijn gewicht voelde ik me niet welkom in de gayscene”

“Na mijn gastric bypass zag ik eruit als zo’n hond met extra vel”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau