Russische bende strijdt tegen lhbtq’s – deze sushiketen pikt het niet

Tanoeki wil diversiteit juist bevorderen

Leestijd: < 1 min

Een Russische bende is een oorlog begonnen tegen organisaties die inclusie en diversiteit benadrukken. Veel bedrijven die uitingen lieten zien met lhbtq’s, mensen van kleur of feminisme, worden aangevallen en bieden hun excuses aan. Zo niet de sushiketen Tanoeki, die zich juist uitspreekt tegen discriminatie in Rusland.

In Moskou is een Russische extreemrechtse beweging actief die zichzelf De Mannelijke Staat noemt. Met online aanvallen en rechtszaken proberen ze bedrijven op de knieën te dwingen die een progressief beleid voeren op social media, bijvoorbeeld door modellen te gebruiken van kleur, die lhbtq zijn of feminisme benadrukken.

Gezwicht voor de aanvallen

De afgelopen maanden zijn ecologische supermarkten, feministen, kritische bloggers, comedians, journalisten en mediabedrijven slachtoffer geworden van de bende. Ook sushiketens zijn de dupe. Een aantal bedrijven is inmiddels gezwicht voor de aanvallen.

Vorige week lanceerde De Mannelijke Staat een agressieve campagne tegen de Russische sushiketen Jobidojobi, omdat een zwart model poseerde met sushi in een Instagrampost. De oprichter van de bende, Vladislav Pozdnjakov, mobiliseerde zijn 100.000 volgers op Telegram om de sushiketen te belagen met DDoS-aanvallen, nepbestellingen en slechte recensies.

Vervolgens bood Jobidojobi publiekelijk zijn excuses aan, voor het ‘kwetsen van ons publiek met de foto’s’. De foto’s met het zwarte model zijn verwijderd.

In de aanval!

Een dag later nam de bende wederom een sushiketen onder vuur. Tanoeki heeft meer dan 61 restaurants in Moskou, vestigingen in het buitenland en een Instagram-account vol frisse foto’s van modellen uit alle windstreken. Pozdnjakov deelde enkele berichten van Tanoeki op zijn Telegram-kanaal waarop een lunchbox met regenboogprint stonden en een zwarte man. “In de aanval!”, zette hij eronder.

Volgens de bendeleider zou Tanoeki ‘propagandamateriaal’ gebruiken om “progressieve waarden op te leggen aan het Russische volk.”

Nepbestellingen en bommeldingen

Vervolgens gingen zijn volgers helemaal los. De website raakte overbelast, honderden nepbestellingen werden geplaatst maar niet betaald, er werden invallen gedaan na bommeldingen, waarna de beelden rondgingen onder de aanhangers van De Mannelijke Staat.

Oprichter en eigenaar van Tanoeki, Alekasandr Orlov, weigert te capituleren. Hij zegt: “Ze hebben de verkeerde mensen uitgekozen.” Hij organiseerde zijn eigen volgers om Pozdnjakov en zijn kanaal te rapporteren. Inmiddels is de hashtag ‘WijZijnTanoeki’ viraal gegaan en is Tanoeki het eerste bedrijf dat openlijk de strijd aangaat met De Mannelijke  Staat.

Rassenhaat

Orlov heeft nu een rechtszaak aangespannen wegens rassenhaat. Verder benadrukt hij dat extreemrechts in de minderheid is, ook in Rusland. “Ik snap niet dat mensen boos worden van onze content. We verspreiden geen propaganda, we laten alleen maar mensen zien van alle religies, nationaliteiten en seksuele oriëntaties. En dat zullen we altijd blijven doen.”

Bron: NOS / Coverbeeld: Tanoeki's Instagram-account

Powered by Labrador CMS