Deze hunk is de nieuwe chef-dirigent van Amsterdam

Klassieke muziek stoffig? Welnee!

02 september 2021, Martijn Tulp, 2 minuten

Klassieke muziek stoffig? Welnee! De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest trokken onlangs een jonge, charismatische en zeer muzikale nieuwe dirigent aan: Lorenzo Viotti (31).

De liefde voor klassieke muziek werd de jonge dirigent met de paplepel ingegoten: zijn vader was Marcello Viotti, die in de jaren 80 en 90 diverse orkesten in Europa leidde. Waar zijn vader er waarde aan hechtte om 'maestro' genoemd te worden, pakt Lorenzo het anders aan. Hij heeft zichzelf ten doel gesteld klassieke muziek en opera toegankelijker te maken voor een divers publiek. “Deze functie houdt zoveel meer in dan dirigeren alleen. Alles wat zich langs het podium afspeelt, is extreem belangrijk. Je moet je publiek onderdeel laten uitmaken van je wereld, anders bloedt onze sector dood” vertelt Lorenzo.

“Ik laat duidelijk blijken wat ik wil”

Zo dirigeert Lorenzo binnenkort Missa in tempore belli van Haydn, waarin hij samenwerkt met negen dansers van het Nationale Ballet en de tevens Zwitserse dj Janiv Oron, die een elektronisch geluid toevoegt aan Haydns klassieke stuk. Viotti: “Het wordt een spannende productie met muziektheater, video, dans en elektronische muziek.”

In deze video stelt Lorenzo Viotti zich aan je voor:

De jonge dirigent heeft duidelijk voor ogen wat hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest wil bereiken: “terug naar de basis, het klassieke repertoire”. Hierbij is hij niet bang om zijn mening te geven: “Ik laat duidelijk blijken wat ik wil, maar altijd met respect voor de musici. We moeten wel nieuwsgierig blijven naar elkaar. Het is net als bij een partner: wanneer het te comfortabel wordt, verlies je interesse en ben je na verloop van tijd geen minnaars meer.”

Lorenzo Viotti’s agenda

Meer info vind je via de site van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Uiteraard is Lorenzo Viotti ook te volgen op Instagram. Hieronder vind je een voorproefje, van toen Lorenzo 'Man of the month' was in Men's Health. Graag gedaan.

Hoofdbeeld: Linda Stulic

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau