The Lockdown Sessions verschijnt in oktober en is volgens Elton John ‘wel het laatste dat ik had kunnen bedenken om te doen tijdens de lockdown’. De afgelopen achttien maanden werkte de zanger veelal via Zoom om al zijn vocale partners te ontmoeten en met ze te zingen. Het waren eigenlijk één-op-één-projecten, die nu zijn gebundeld tot een album.

Zestien tracks

Op het album staan zestien tracks uit allerlei verschillende genres. Tien van die tracks zijn gloednieuw, zes zullen fans van Elton John herkennen. Voor de zanger was werken via Zoom nieuw, hij vertelt in een statement dat hij nog nooit eerder zoiets had gedaan.

Ook wanneer hij artiesten trof in een studio was dat anders dan anders. “Sommige sessies werden opgenomen met de grootst mogelijke veiligheidsinstructies. We waren samen in de studio, maar van elkaar afgezonderd door glazen schermen.”

Uit zijn comfortzone

Elton John vond het heerlijk om uit zijn comfortzone te stappen, zegt hij. “Veel tracks zijn totaal anders dan de muziek waar mensen mij van kennen. Voor het nieuwe album heb ik compleet nieuwe terreinen ontgonnen.”

Bij veel opnames moest hij terugdenken aan zijn begintijd, toen hij werkte als sessiemuzikant. “Met andere artiesten samenwerken tijdens de lockdown leek hier een beetje op.”

‘Chosen Family’

Een van de artiesten met wie Elton John samenwerkt, is de Britse poppionier Rina Sawayama. Het lied ‘Chosen Family’ kwam eerder dit jaar al uit. Momenteel scoort hij een hit met Dua Lipa. Samen zingen ze een aangepaste versie van ‘Sacrifice’, dat nu ‘Cold Heart’ heet.

Een andere track die al bekendheid verwierf, is ‘It's a Sin’ de Pet Shop Boys-cover die hij opnam samen met Years & Years. Oftewel Olly Alexander, die de hoofdrol speelde in de serie die naar die track is vernoemd.

Tracklist

Hieronder de complete tracklist van The Lockdown Sessions, plus de namen van de muzikanten die hebben meegewerkt.

1. Elton John & Dua Lipa – Cold Heart (PNAU Remix)
2. Elton, Young Thug & Nicki Minaj – Always Love You
3. Surfaces feat. Elton – Learn To Fly
4. Elton & Charlie Puth – After All
5. Rina Sawayama & Elton – Chosen Family
6. Gorillaz feat. Elton & 6LACK – The Pink Phantom
7. Elton & Years & Years – It’s a Sin (global reach mix)
8. Miley Cyrus feat. WATT, Elton John, Yo-Yo Ma, Robert Trujillo & Chad Smith – Nothing Else Matters
9. Elton John & SG Lewis – Orbit
10. Elton John & Brandi Carlile – Simple Things
11. Jimmie Allen & Elton John – Beauty In The Bones
12. Lil Nas X feat. Elton John – One Of Me
13. Elton John & Eddie Vedder – E-Ticket
14. Elton John & Stevie Wonder – Finish Line
15. Elton John & Stevie Nicks – Stolen Car
16. Glen Campbell & Elton John – I’m Not Gonna Miss You