Interview

“Ik heb besloten mijn schisis te ownen”

Xin-Nan Sjoerdsma (24) werd geboren met schisis

24 september 2021, Martijn Kamphorst, 2 minuten

Xin-Nan Sjoerdsma (24) werd geboren met schisis, een spleet in zijn bovenlip. "Ik heb er hard voor moeten werken, maar nu ben ik echt trots op mijn lach.”

Ik ben geboren met schisis, een spleet in mijn bovenlip, die via mijn kaak doorliep in mijn gehemelte. Je hebt verschillende vormen. Jan Jaap van der Wal heeft bijvoorbeeld een dubbele schisis, ikzelf een enkele.

Vroeger was ik me er heel erg bewust van; van klasgenootjes en andere kinderen kreeg ik er vaak opmerkingen over. Op den duur heb ik ermee leren leven. Ik ben er sterker door geworden.

Een team van vakkundige specialisten heeft mijn lach stukje bij beetje gerepareerd. Met een reeks operaties is er bot getransplanteerd naar de plekken waar voorheen niets zat. Ook heb ik veel hulp gehad van de logopedist.

“Een blik maakt me niet uit, vervelende opmerkingen gaan me te ver“

Dat mensen naar me kijken begrijp ik ergens wel. Ik betrap mezelf er soms ook op dat mijn blik blijft hangen op mensen die verschillen van de norm, bijvoorbeeld omdat ze een arm of been missen. Het gaat me te ver als mensen vervelende opmer- kingen maken. Helaas gebeurt dat af en toe. Waar mogelijk probeer ik dan een gesprek aan te gaan met diegene.

Ik schaam me niet voor mijn schisis: ik heb besloten het te ownen. Ik kan er niets aan veranderen, het maakt deel uit van wie ik ben. Zo ben ik opgevoed: gewoon doorgaan, iedereen heeft wel wat. Ik ga niet anders lachen om het te verbergen, je ziet het toch wel aan me. Ik heb er hard voor moeten werken, maar nu ben ik trots op mijn lach.”

Philips Sonicare 9900 app

Poetshulp

Xin-Nan maakte tijdens de videoshoot gebruik van de Philips Sonicare 9900 Prestige. Die werkt in perfecte harmonie met de Philips Sonicare-app. De app biedt realtime poetsbegeleiding, persoonlijke aanbevelingen en praktische stappen om beter te poetsen.

Beeld en video: Ilse Paulussen

Magazine 117
De nieuwste editie van Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Laat ze maar lachen

“Ik heb mooie tanden, maar recht staan ze niet”

“Mijn diasteem is een van de zeven schoonheden”

“Met mijn gouden tand heb ik mijn lach teruggeëist”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau