“Een heel boek schrijven? Ik heb al moeite met een facebookpost!”

Lady Galore over haar boek

14 september 2021, Martijn Tulp, 3 minuten

In Glitter maakt alles beter vertelt Sander den Baas, beter bekend als Lady Galore, hoe drag zijn leven redde. Daarnaast is het boek een document over de geschiedenis van drag en de pride-beweging.

Waarom moest dit boek er komen?
“Uitgeverij Lev. benaderde me meer dan twee jaar geleden: zij wilden het eerste Nederlandse boek over drag maken. De documentaire over mijn leven ging op dat moment de hele wereld rond. Ik moest er even over nadenken. Een heel boek schrijven? Ik heb al moeite met een Facebookpost. Maar ik vond het ook een goede gelegenheid niet alleen over mezelf te vertellen, maar juist dieper in te gaan op de betekenis van drag en de geschiedenis van de lhbtq-gemeenschap.”

Het boek is er uiteindelijk gekomen met hulp van een ghostwriter. Hoe was de samenwerking?
“Ik kan best leuk vertellen, maar om het op papier te zetten leek me heel moeilijk. In mijn drag besteed ik de dingen die anderen beter kunnen graag uit, zoals een jurk in elkaar zetten. Ik kan het zelf, maar als het eindproduct beter wordt wanneer iemand anders het doet, dan laat ik het met liefde aan een ander over. Zo voelde het ook met dit boek, en daar wilde ik ook open over zijn. Ik heb met twee andere mensen gesprekken gehad, maar het klikte niet. Toen kwam Suzanne Mensen op ons pad. Vooraf dacht ik: poeh, een lesbische vrouw met een kind, hebben wij wel voldoende raakvlakken? Maar het klikte meteen. We hebben dezelfde humor en denken over veel dingen hetzelfde. We hebben lange gesprekken gehad en cocktails gedronken, waarbij ik een aantal keer ook echt in drag was.”

“Ik ben een oude meid en leer nog elke dag!”

Welke reacties verwacht je?
“Ik hoop vooral dat we niemand boos maken. We hebben alles met liefde en veel zorgvuldigheid geschreven, maar zullen vast ergens een foutje hebben gemaakt met pronouns. Ik ben een oude meid en leer nog elke dag! Er staat niets extreems in het boek, maar ik vertel wel over een seksuele ervaring die ik had toen ik nog minderjarig was, waar ik geen spijt van heb. Daar kunnen mensen iets van vinden. We zien wel.”

Wat zou je met Lady Galore nog willen bereiken?
“Ik zou dólgraag meedoen aan Wie is de mol?, maar daar ben ik misschien niet bekend genoeg voor. Verder roep ik al meer dan dertien jaar dat ik gefotografeerd wil worden door Erwin Olaf. Ik weet niet of dat nog gaat lukken. En ik zou graag een keer een mode­reportage doen. Dat was altijd moeilijk door mijn gewicht, maar nu ik zoveel
ben afgevallen moet het kunnen.”

Glitter maakt alles beter is nu overal verkrijgbaar.

Hoofdbeeld: Jelle-Pieter de Boer

Magazine 115
Onze extra dikke Pride-special!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau