De vlaggen waren opgehangen als steunbetuiging aan de bewoners van de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat, even verderop in de wijk. Daar werd brand gesticht, vermoedelijk vanwege de regenboogvlaggen die daar in augustus waren opgehangen.

Stenen en eieren

Een buurtbewoner vertelt aan AT5 dat er aan een kant van de Leeuwendalersweg een stuk of vijf, zes vlaggen hingen. “Toen is eerst bij een woning de steen door de ruit gegooid. Of tegen de ruit. En, ik geloof een of twee dagen later, was de volgende aan de beurt.” Ook is een van de woningen met eieren bekogeld.

In een video is te zien hoe buurtbewoners geschrokken reageren. “Ik vind het eigenlijk ongekend dat dit gebeurt. Zeker ook in Amsterdam, waar we bekend staan om tolerantie.”

Nog één vlag

Alleen aan de andere kant van de straat hangt nu nog één vlag. Een bewoner laat weten: “Ik heb hem zelf ook niet opgehangen. Omdat ik dacht, vermoedde, dat dat weleens zou gaan gebeuren.”

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er twee keer aangifte is gedaan. De politie is nog op zoek naar camerabeelden en vraagt getuigen zich te melden.