Voor internationaal topgezelschap Nederlands Dans Theater (NDT) vormt de expressie van het lichaam de kern van het werk. Seizoen 2021-2022 draagt daarom de naam The Poetic Body.

Grenzen verleggen

Het programma brengt een diversiteit aan ideeën, culturen en benaderingen. De gemeenschappelijke noemer is het verleggen van de grenzen van poëtische, lichamelijke expressie.

Daarbij richt het zich op nieuwe en diverse stemmen, met bijzondere aandacht voor vrouwelijke choreografen, zoals Crystal Pite, Tiffany Tregarthen, Marina Mascarell en Sharon Eyal, en toont het een ambitieuze hang naar nieuwe creaties en artistieke invalshoeken door Alan Lucien Øyen, Marcos Morau, Nadav Zelner en Roy Assaf.

Daarnaast verdiept NDT de relaties met choreografen die al lange tijd aan het gezelschap verbonden zijn, zoals William Forsythe, Jiří Kylián, Johan Inger, Gabriela Carrizo en Edward Clug.

Wereldpremière

Skin of the Mind door NDT 1 presenteert een wereldpremière van de Noorse choreograaf Alan Lucien Øyen, een opwindende nieuwe stem binnen het gezelschap. Sinds 2013 is Alan artist in residence bij de Noorse Nationale Opera en Ballet, waar hij de ruimte en vrijheid krijgt voor zichzelf en zijn gezelschap winter guests om grensverleggende voorstellingen te maken.

Of het nu dans, theater of film is, zijn wereldwijd geprezen werken hebben een emotionele en dramatische drive. Zijn choreografische taal is complex en technisch uitdagend. De werken zijn gebaseerd op ervaringen uit het echte leven, waarbij materiaal wordt gebruikt uit interacties met vreemden, persoonlijke anekdotes en verwijzingen naar de popcultuur.

Bedroom Folk

De tweede creatie in Skin of the Mind is de terugkeer van het veelgeprezen, opwindende Bedroom Folk (2015) van het Israëlische choreografenduo Sharon Eyal & Gai Behar, een belangrijk werk in het oeuvre van NDT dat in een uitgebreide versie met een grotere cast wordt gepresenteerd.

Vanaf 2009 creëerde het innovatieve duo van de hedendaagse danswereld meer dan dertig nieuwe werken voor gezelschappen over de hele wereld, zoals het Koninklijk Zweeds Ballet, GoteborgsOperans Danskompani, Carte Blanche Dance, Hubbard Street Dance Chicago, Staatstheater Mainz en hun eigen gezelschap L-E-V. Voor NDT creëerden Eyal & Behar – naast Bedroom Folk – Salt Womb, FEELINGS en Sara.

Speellijst

Do 23, vr 24 & za 25 sep: Amare, Den Haag*,
Wo 29 & do 30 sep: Internationaal Theater Amsterdam
Za 2 okt: Theaters Tilburg
Di 5 okt: Stadsschouwburg Utrecht
Do 7, vr 8 & za 9 okt: Amare, Den Haag

* De voorstellingen op 23, 24 & 25 september in Amare zijn ook te volgen als livestream via NDT.nl.