Meer dan Gewenst

Hebben regenbooggezinnen op jouw werkplek gelijke rechten?

Gratis webinar op 30 september

20 september 2021, Winq redactie, 2 minuten

Bij veel bedrijven houden de arbeidsvoorwaarden nog geen rekening met regenbooggezinnen. Stichting Meer dan Gewenst organiseert op 30 september een gratis webinar om werkgevers hierop te wijzen en hun te laten zien hoe het beter kan.

Meer dan Gewenst, een Nederlandse stichting die zich inzet voor lhbtq personen met een kinderwens, organiseert op 30 september een webinar over de mogelijkheden voor het verruimen van arbeidsvoorwaarden binnen bedrijven ten behoeve van roze gezinnen. 

In de praktijk blijken veel zaken vaak niet geregeld. "Vaak zijn werkgevers zich er niet van bewust dat gezinsvormen als meerouderschap of draagmoederschap consequenties hebben voor de verlofregelingen voor ouders in deze gezinsvormen", aldus Sara Coster van Meer dan Gewenst. Zij maakt zelf deel uit van een meeroudergezin. 

Arbeidsvoorwaarden voor roze ouderschap

Coster vervolgt: "Ouders die feitelijk wel de zorg voor een kind dragen, maar juridisch niet of nóg niet de officiële ouder zijn, komen hierdoor officieel niet in aanmerking voor regelingen als geboorteverlof, ouderschapsverlof, zorgverlof of calamiteitenverlof. Denk bijvoorbeeld aan een derde ouder die het kind niet kan erkennen, omdat er al twee juridische ouders zijn. Of een homoseksuele vader die zijn door draagmoederschap geboren kind niet direct kan adopteren, omdat daar een tijd overheen gaat. Dit kan zomaar een jaar duren. Officieel hebben zij geen recht op, bijvoorbeeld, (aanvullend) geboorteverlof."

Lees ook

Interview

Volvo biedt voortaan ouderschapsverlof aan álle gezinnen

“Het is zo belangrijk om veel tijd met je pasgeboren kind door te brengen”

HEMA start met bijzonder geboorteverlof

Gelukkig zijn er steeds meer voorbeelden van bedrijven waar het wél goed geregeld is. Zo startte HEMA in de zomer van vorig jaar met een nieuwe regeling voor bijzonder geboorteverlof. Accountants- en adviesbureau PwC Nederland en automerk Volvo kwamen onlangs met soortgelijke regelingen. In onderstaande video leggen acteur Rick Paul van Mulligen, zijn man René van Bakel en co-ouder Nina de la Croix uit waarom dit verlof zo belangrijk is. 

Op 30 september geeft stichting Meer dan Gewenst van 09.00 tot 10.00 uur een gratis presentatie voor HRM-medewerkers, vakbonden, roze bedrijfsnetwerken, ouders en wensouders over de arbeidsvoorwaarden voor roze gezinnen. 

Naast Sara Coster zijn Nicoline Veenendaal, advocaat gespecialiseerd in familierecht, Jelle Martens (WorkPlacePride) en Bianca Busser (HEMA) aanwezig. 

Meer informatie over de presentatie en over hoe je jezelf kunt aanmelden vind je hier

Foto: Rick Paul Mulligen en zijn man René door Jasper Koekoek 

Magazine 110
Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau