In Polen hebben ongeveer honderd regio’s zichzelf uitgeroepen tot ‘lhbt-vrije zone’, een gebied dat is gevrijwaard van invloeden van de lhbtq-gemeenschap. De regio’s zijn voornamelijk conservatief en streng katholiek. Op dit moment is ongeveer 16,5% van het Poolse grondgebied ‘lhbt-vrij’.

Discriminerend

De zones zijn voor het grootste deel symbolisch van aard, maar kregen wel de steun van de Poolse regering omdat het beleid bedoeld is om traditionele familiewaarden van man en vrouw te beschermen.

De Europese Commissie vindt de zones discriminerend en heeft daarom gedreig met sancties, waaronder het stopzetten van subsidies. De voorzitter van de EC noemde de gebieden eerder ‘zones zonder menselijkheid’. De Europese Unie reageerde door de gehele EU uit te roepen tot ‘vrijheidsgebied’ voor iedereen, dus ook voor lhbtq’s.

Meer gebieden volgen

Activisten vonden dat niet genoeg en riepen de EU op tot meer actie. Daarop volgden dreigementen van de EU waarbij Polen mogelijk miljoenen euro’s aan subsidiegeld zou mislopen. De Poolse regering dringt er sindsdien bij lokale overheden op aan om het anti-lhbtq-beleid terug te draaien.

Na Święty Krzyż schaffen deze week drie nieuwe regio's hun 'lhbt-vrije zone' af: Krakau, Rzeszów en Lublin. De verwachting is nu dat meer gebieden zullen volgen.

Lhbtq-mensenrechtenactivist zegt op Nu.nl: “Deze zones zouden nooit mogen bestaan in Polen. Met onze geschiedenis moeten we vooropgaan bij het accepteren van mensen.”