Amsterdam wil WorldPride 2026 binnenhalen
Pride Amsterdam wil de WorldPride van 2026 organiseren. De stichting wil hiermee de verloren titel ‘Gay Capital of the World’ heroveren. Ze krijgen daarbij concurrentie van Orlando. Volgend jaar stemmen de leden van WorldPride over de kandidatuur.
Vandaag wordt de officiële kandidatuur aangekondigd voor WorldPride 2026. Pas volgend jaar zal de stemming plaatsvinden onder de leden van WorldPride. Hierbij krijgen alle kandidaten een half uur om hun plan te pitchen.
25 jaar huwelijk
WorldPride vindt sinds 2000 om de paar jaar plaats in een andere wereldstad. Eigenlijk stond voor 2026 geen editie gepland, maar zowel Amsterdam als Orlando hebben hierom verzocht. Stichting Pride Amsterdam wil vieren dat het in dat jaar precies 25 jaar geleden is dat het huwelijk werd opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Orlando wil stilstaan bij de schietpartij in gayclub Pulse, waar in 2016 werden doodgeschoten.
Kijken wat er beter kan
Lucien Spee de Castillo Ruiz is directeur van Pride Amsterdam. Aan het Parool vertelt hij dat hij WorldPride wil gebruiken om als Nederlan en de wereld te reflecteren waar we staan. “Het is een mooie gelegenheid om te kijken wat er beter kan. We zijn ingehaald door landen als België en Malta.” Hiermee doelt hij op de Rainbow Europe Index, een lijst die landen in Europa beoordeelt op de wijze waarop wordt omgegaan met lhbtq-rechten.
Verbod op discriminatie
Spee stelt dat Nederland dacht klaar te zien met de openstelling van het huwelijk in 2001, een wereldprimeur, maar in zijn ogen is dat niet zo. “Zo is er hier weinig geregeld voor meerouderschap en transgender personen. Bovendien zijn we een van de weinige landen waar het verbod op discriminatie van lhbtq+-mensen niet expliciet is opgenomen in de grondwet.”
Hij wijst op het toegenomen geweld tegen lhbtq’s en de belofte van de politiek om een nationale coördinator aan te stellen ter bestrijding van deze agressie. “Maar er is nog niets gerealiseer, het gaat veel te langzaam.”
Eisenlijst
Pride Amsterdam komt daarom met een eisenlijst: het verbod op lhbtq-discriminatie moet worden opgenomen in artikel 1 van de Grondwet, conversietherapie moet bij wet verboden worden en er zijn concrete eisen voor meer rechten voor transgender personen en ouderschap.
In een persbericht vertelt Spee dat Amsterdam weer de 'Gay Capital of the World' moet worden: “De WorldPride is uniek en geeft de mogelijkheid om de verloren titel ‘Gay Capital of the World’ weer te heroveren door samen te werken aan een inclusieve samenleving met iedereen in Nederland en in ons Koninkrijk. Daarom is het belangrijk dat we onze kandidaatstelling komende periode uitwerken tot een ‘bid’ waarmee we ons aan de wereld laten zien en dit gebruiken om terug te komen naar de voorhoede.”
Of Amsterdam kan maakt op de organisatie van WorldPride 2026? We houden je op de hoogte.
Coverbeeld: Flickr