De 45-jarige presentator en ondernemer Sipke Jan Bousema was degene die er in het voorjaar van 2020 voor zorgde dat bij de Provinciale Staten van Friesland de regenboogvlag wordt gehesen op dagen die speciaal zijn voor lhbtq’s. Denk hierbij aan de Coming-outdag die aanstaande maandag 11 oktober wordt gevierd in heel Nederland.

Laatste provincie

Friesland was de laatste provincie waar dit nog niet gebeurde. In het tv-programma First Dates Vips, waarin Bousema een van de kandidaten was, vertelde hij vol van emoties hoe dit hem en veel andere lhbtq’s kwetste.

Na afloop van de uitzending benaderden Friese ouders van lhbtq’s de presentator om hun steun uit te spreken voor Bousema. Hieruit is het initiatief Regenboogvlaggen voor Fryslân ontstaan: een actie om in de week van de Coming-outdag zoveel mogelijk vlaggen te laten wapperen in de provincie.

Website

Inmiddels hebben zo’n 1.100 mensen, organisaties en verenigingen laten weten hieraan mee te doen. Niet alleen in Friesland is steun voor het initiatief, maar ook buiten de provincie. Daarom heeft Bousema de website RegenboogvlaggenVoorNederland.nl in het leven geroepen (die nu nog doorverwijst naar RegenboogvlaggenVoorFryslan.frl).

Op Coming-outdag – 11 oktober dus – wordt de vlag niet alleen gehesen bij de provinciehuizen, maar ook bij enkele ministeries en gemeenten.

Bron: Leeuwarder Courant / Coverbeeld: RegenboogvlaggenVoorFryslan.frl