Tom Daley heeft een nieuwe autobiografie geschreven waarin hij terugblikt op de belangrijke momenten in zijn leven. Een daarvan was de dag waarop hij zijn grootouders probeerde te vertellen dat hij gay is en een relatie heeft met regisseur Dustin Lance Black.

Trotse grootouders

In Coming Up for Air: What I Learned from Sport, Fame and Fatherhood schrijft hij: “Als kind kreeg ik heel veel steun van oma Rose en opa Dink. Ze woonden destijds een paar deuren verderop in Derriford (Plymouth) en we bleven daarna heel close. Ik weet dat ze erg trots waren op de sportieve successen die ik behaalde. Diep van binnen dacht ik dat ze het daarom wel oké vonden wat ik ze wilde vertellen.”

Daley schrijft dat zijn hart in zijn keel klopte toen hij voor de deur van zijn grootouders stond. “We kletsten wat over alledaagse dingen terwijl zij in de keuken bezig waren. Ik had de moed niet om erover te beginnen. Toen haalde ik diep adem en vond de kracht om te praten.”

Documentaire

Aanvankelijk had Daley zijn grootouders verteld dat Dustin Lance Black naar Plymouth was gekomen om een documentaire te maken over de schoonspringer. “Ik vroeg  mijn oma: je kent Lance toch? Hij is goed hè? Waarop zij antwoordde dat ze Lance een aardige jongeman vond. Toen vertelde ik dat we een relatie hadden. Maar oma snapte het niet, ze zei: tuurlijk hebben jullie een relatie, jullie maken samen een documentaire. Ik kon de woorden: ‘Hij is mijn vriend’ of ‘Ik ben gay’ niet over mijn lippen krijgen en oma begreep het nog steeds niet. Ze deed alsof ze het oké vond, maar ik zag duidelijk dat dit niet zo was.”

In een hoek van de kamer zat Daleys grootvader, die plotseling begon te huilen. “Hij zei: kom op, Tom. Denk je werkelijk dat dit natuurlijk is? Wat zal je vader hier wel niet van vinden?” Ik vond het zo verdrietig dat ze het niet konden accepteren. Vanaf dat moment werd de verhouding met mijn grootouders een stuk afstandelijker.”

Onwetendheid

Nu hij terugblikt op die dag, ziet Daley dat hun eerste reactie voortkwam uit onwetendheid over andere seksuele relaties, of omdat ze geen andere mensen kenden die openlijk gay zijn. Maar het mag duidelijk zijn dat dit erg pijnlijk was voor mij. Als zelfs mijn eigen grootouders me niet accepteerden, hoe zou de buitenwereld dan wel niet over mij denken?”

Coming Up for Air: What I Learned from Sport, Fame and Fatherhood komt uit op 14 oktober en is in Nederland onder meer verkrijgbaar via Amazon.

Bron: Queerty