In maart 2020 kwam er een abrupt einde aan Madonna’s Madame X-tournee. Corona gooide roet in het eten, maar ook daarvoor was er heel veel gedoe. De zangeres had last van blessures en cancelde de ene na de andere show, soms zelfs terwijl het publiek al in de zaal zat.

Overwegend positieve kritieken

Op momenten dat Madonna wél optrad, kwam ze soms uren te laat. Fans zaten in het ergste geval vier uur te wachten in een zaal zonder airconditioning (daar heeft ze namelijk een hekel aan) en zonder telefoon (want die moest in een vergrendeld hoesje). Onder meer Trouw schreef er destijds een vernietigend artikel over, met als titel: De wereldtournee van ‘koningin’ Madonna is een ramp.

Desondanks kreeg de show zélf overwegend positieve kritieken. Vanaf morgen, ruim anderhalf jaar na het laatste optreden, kan iedereen zien wat ze eerder hebben moeten missen: hoogstwaarschijnlijk een uiterst gelikte concertregistratie, afgewisseld met backstage beelden.

Meezingmoment

Ter promotie was Madonna gisteren te gast bij Jimmy Fallons Tonight Show. Ze kwam verrassend vrolijk om de hoek kijken, improviseerde met ‘Like a Virgin’ een meezingmoment, vertelde over haar beginjaren in New York, ontregelde het interview dat de presentator probeerde af te nemen en rekende af met ‘witte mannen’ die films over haar leven wilden maken: “Er klopte niets van het script en de enige die een film over mijn leven mag maken, dat ben ik zelf.”

Wat ook nog volgde, was een segment waarin kinderen acteeropdrachten hadden bedacht. Wat best geinig was. Daarvoor al had ze zich over Fallons desk gedrapeerd, waarop de presentator zijn jasje uittrok om haar blote dijen te bedekken. Kijk het zelf maar even terug, in de fragmenten hieronder.

O ja: Madonna's Madame X-tourdocu is te zien bij MTV Nederland.