Tom Daley deed zijn uitspraken tijdens een toespraak die hij gaf bij de uitreiking van de Attitude Awards in Londen. De schoonspringer, die afgelopen zomer nog een gouden medaille won bij de Olympische Spelen in Tokio, zei dat hij campagne gaat voeren om landen waar de doodstraf staat op homoseksualiteit, te verbannen van de Olympische Spelen.

Verandering

Bij de Attitude Awards kreeg Daley een prijs uitgereikt in de categorie Sport. Tijdens zijn overwinningsspeech zei hij: “Ik denk dat het heel belangrijk is om voor verandering te zorgen in plaats van alleen maar aandacht te besteden aan dergelijke praktijken. Dus is het mijn missie om landen die homoseksualiteit criminaliseren en waar mensen worden omgebracht vanwege hun geaardheid, niet mee te laten doen aan de Olympische Spelen.”

Daley wees erop dat bij de afgelopen Spelen in Tokyo meer lhbtq-atleten meededen dan ooit. “Maar nog altijd zijn er tien landen die mee mogen doen, terwijl in die landen de doodstraf staat op homoseksualiteit.”

Qatar

De schoonspringer begon vervolgens over Qatar, waar in 2022 het WK Voetval wordt gehouden. Ook hier gelden strenge anti-homowetten, naast regels die de rechten van vrouwen inperken. Dergelijke landen zouden in Daleys ogen geen internationale sportevenementen mogen organiseren.

Bekijk hier de speech van Tom Daley.