Sebastian Meise maakte met Great Freedom (originele titel: Große Freiheit) een intens gevangenisdrama dat dit jaar in première ging op het Filmfestival in Cannes.

Anti-homowetten

De Oostenrijkse film werpt een licht op de Duitse anti-homowetten die stammen uit 1871, die hebben geleid tot de moord op talloze homoseksuelen tijdens het Nazi-regime. De wetten zijn samengevat onder de naam Paragraaf 175 en werden pas afgeschaft in 1969. Ook na de Tweede Wereldoorlog leidden deze wetten tot vervolging.

Acteur Frans Rogowski is te zien als de Duitse Hans, die na de Tweede Wereldoorlog rechtstreeks vanuit een concentratiekamp gevangen wordt gezet omdat hij gay is. Georg Friedrich speelt de voor moord veroordeelde Viktor, de oudere, homofobe celgenoot van Hans die hem aanvankelijk terroriseert met geweld. Maar wat begint met afkeer, groeit uit tot iets dat liefde wordt genoemd.

De film laat in verschillende periodes zien hoe het is gesteld met het sentiment richting homoseksuelen en de manier waarop zij werden gecriminaliseerd.

Beste Internationale Speelfilm

Great Freedom is nu ingezonden voor de Academy Awards, in de categorie Beste Internationale Speelfilm. Op 21 december zal de shortlist bekend worden gemaakt en weten we of de film die lijst gehaald heeft. De uiteindelijke Oscar-uitreiking vindt plaats op 23 maart 2022.

Oostenrijk heeft twee keer eerder de internationale Oscar binnengehaald. In 2007 voor Stefan Ruzowitzky’s The Counterfeiters en in 2012 voor Michael Hanekes Amour.

Hier de trailer van Great Freedom.