Maandag was het Coming-outdag. Niet toevallig werd toen bekendgemaakt dat de zoon van Superman, Jon Kent, in de nieuwe aflevering van de stripboekenserie uit de kast komt als biseksueel.

Nieuwe Superman

Het nieuwe stripboek van DC Comics verschijnt op 9 november en heeft als titel Son of Kal-EL#5. Het verhaal is geschreven door Tony Taylor en getekend door John Timms. In het verhaal wordt Jon Kent neergezet als de nieuwe Superman nadat zijn vader Clark de wereld heeft verlaten om mensen te bevrijden van Warworld. In het nieuwe verhaal is te zien hoe Jon zoent met een andere jongeman en biseksueel blijkt te zijn.

Bi, bi, lesbisch, queer, queer en nog meer

Afgelopen zomer was Batmans sidekick Robin het onderwerp van een coming-out. Eerder was er nieuws over Catwoman, die biseksueel is en dan is er Batwoman, die sinds 2006 wordt geportretteerd als lesbisch. In het afgelopen decennium kwamen de slechteriken Poison Ivy en Harley Quinn ook uit de kast als queer. En zo zijn er nog meer.

Hoop, waarheid en gerechtigheid

Over de zoon van Superman zei Taylor afgelopen maandag: “Iedereen heeft helden nodig en personages waarin ze zichzelf herkennen. Ik ben Warner Bros en DC dankbaar dat ze deze mening delen. Superman is een symbool dat staat voor hoop, waarheid en gerechtigheid. Vanaf nu zullen meer mensen zichzelf herkennen in de krachtigste superheld die er bestaat in de stripwereld.”

Kritiek

Hoewel het idee veel bijval heeft gekregen, is er ook kritiek. Acteur Dean Cain kroop in de jaren negentig 88 afleveringen lang in de huid van Clark Kent / Superman in de serie Lois & Clark: The New Adventures of Superman. De 55-jarige acteur zegt nu dat hij het helemaal niet zo’n bijzondere beslissing vindt om de zoon van Superman nu als biseksueel te positioneren. 

Meeliften

Cain gebruikt de term ‘bandwagoning’ in een interview met Fox & Friends. Hij vindt dat de makers van Superman meeliften op de eerdere coming-outs in strips. “Zo’n moedige stap vind ik het helemaal niet. Als ze dit twintig jaar geleden hadden gedaan, was het pas dapper geweest. En het zou pas echt dapper zijn als ze hem hadden laten vechten voor de rechten van gays in Iran. Of tegen andere misstanden die in de hedendaagse wereld bestaan.”

Vredesmissie

Overigens zijn de opmerkingen van Cain niet goed gevallen in een deel van de lhbtq-media. Het idee dat Cain een ultrarechts medium gebruikt én het feit dat hij Trump-aanhanger is werken tegen hem. Ook merkt iemand op dat Superman al eens in Iran is geweest voor een vredesmissie.