Operation Hyacinth vertelt een fictief verhaal dat is geïnspireerd op waargebeurde feiten. De film speelt zich af in de jaren tachtig, op het dieptepunt van de aidscrisis. De Poolse overheid probeert uit naam der gezondheid illegale feesten te verbieden waar lhbtq’s samenkomen om seks te hebben. In werkelijkheid gebruikten de agenten die hiervoor werden ingezet de kennis die ze vergaarden om de betrokkenen te chanteren.

Homo-ontmoetingsplaats

In de film is acteur Tomasz Zietek te zien als Robert, een agent die net verloofd is en aan het begin van zijn carrière staat. Tijdens de ontruiming van een publiek toilet dat fungeert als homo-ontmoetingsplaats ontmoet hij de jonge student Arek (Hubert Milkowksi). Robert besluit Arek niet te arresteren, maar hem in te zetten als informant.

Tegelijkertijd vindt de politie het lichaam van een gay man die is doodgestoken in een park. Een andere gay man wordt door Roberts meerderen zo mishandeld dat hij de moord bekent, maar Robert legt zich niet neer bij het feit dat er een moordenaar vrij rondloopt.

Seksfeest

Wanneer er wederom een gay man wordt omgebracht, stuit Robert op foto’s en beelden van een seksfeest waarop beide slachtoffers zijn te zien, maar ook Arek. Hoe dieper Robert verzeild raakt in zijn onderzoek én in de Poolse gay scene, hoe heviger de aantrekkingskracht tot Arek wordt aangewakkerd.

Robbert is tegelijkertijd dolverliefd én doodsbang. Hoe loopt dit af? Zal hij zijn grote geheim delen? Regisseur Piotr Domalewski heeft Operation Hyacinth geschoten in donkere tinten met veel scahduwen, als verwijzing naar de Oostbloktijd van Polen en de duistere kanten van Roberts werk.

Bekijk de trailer

Operation Hyacinth heeft als organisatie echt bestaan, tot 1987. Dit fictieve verhaal geeft er een dramatische draai aan. De film is nu te zien op Netflix, bekijk hier alvast de trailer.