Een anonieme voetballer uit de Premier League die gay is, zoekt al jaren mentale hulp om zijn angsten te boven te komen. Hij is doodsbang dat voetbalfans van concurrerende teams erachter komen dat hij homoseksueel is en dit tegen hem zullen gebruiken in spreekkoren.

Justin Fashanu 

De voetballer deelde zijn angsten met Amal Fashanu, de nicht van de eerste openlijk seksuele voetballer uit Groot-Brittannië, Justin Fashanu. Die werd in 1990 door de Britse roddelpers geout. Hij maakte in 1998 een eind aan z'n leven toen een 17-jarige hem beschuldigde van seksueel misbruik.

Sindsdien zet nicht Amal zich in voor inclusie en diversiteit in de sportwereld. Met de Justin Fashanu Foundation ondersteunt ze voetballers die lhbtq zijn en probeert ze te zorgen voor betere omstandigheden binnen en buiten het voetbalveld. Ze heeft contact met een stuk of vijf Premier League-spelers die geen van allen voor hun geaardheid uit durven te komen omdat ze bang zijn voor de publieke reacties.

Beangstigend

De anonieme voetballer vertelt in een interview met The Sun: “Het is 2021 en ik zou aan iedereen moeten kunnen vertellen wie ik ben, ik zou me vrij moeten kunnen voelen. Maar sommige fans op de tribune leven nog in de vorige eeuw. Ik wil open zijn tegenover mensen, want ik ben trots op wie ik ben. Maar de werkelijkheid is dat ze me aan het kruis zullen nagelen.”

De voetballer is bang dat voetbalfans hem zullen ontmaskeren, nog voor hij zelf aan een coming-out toe is. “Als ik speel, heb ik gevoel dat ze over me oordelen. Kunnen ze aan mijn manier van kleden zien wie ik werkelijk ben? Dit heeft mentaal gezien een vreselijke impact op me. Het is beangstigend.”

Homofobie aanweziger dan ooit

Amal Fashanu vertelt dat er twee voetballers zijn die vorig jaar uit de kast zijn gekomen voor hun familie en vrienden. “Het zou de perfecte tijd moeten zijn voor een algehele coming-out. Maar de realiteit is dat homofobie, en dan met name online, aanweziger is dan ooit. We moeten deze spelers beschermen.”

Fashanu vertelt dat ze continu in dialoog is met de voetbalbond om te kijken wat er gedaan kan worden. Een jaar geleden zei ze dat ze verwacht dat ergens in de komende vijf jaar een voetballer de stap durft te nemen. “Maar niemand wil de eerste zijn. Ze zitten gevangen in hun eigen geheim. Ze denken dat de maatschappij het niet accepteert, dus blijven ze onder de radar.”

Bron: PinkNews / Coverbeeld: UnSplash