Mainline heeft onderzocht hoeveel mannen binnen de chemsex-scene ‘slammen’ tijdens de seks. Ze hielden hiervoor een online survey onder 75 respondenten – allemaal mannen waarvan de meeste gay, en enkele bi of hetero. Het is de onderzoekers niet gelukt respondenten te vinden die non-binair of transgender zin. Daarnaast is er diepgaand literatuuronderzoek gedaan en diepteinterviews met 25 MSM-mannen (dus Mannen die Seks hebben met Mannen) en tien professionals.

Injecteren

De onderzoeksresultaten deelt Mainline in een factsheet. Hierin is te lezen dat de groep MSM die ‘slamt’ waarschijnlijk groter is dan de meest recente schattingen van de groep ‘klassieke’ injecterende gebruikers (bijvoorbeeld heroïne) in Nederland. Dit zijn er ongeveer duizend.

Uit het onderzoek blijkt verder dat zes van de tien mannen geen condoom gebruikt tijdens chemsex en acht op de tien niet tijdens slam-seks (waarbij drugs intraveneus wordt toegediend).

Meer gebruiksklachten

Dating-apps als Grindr en Chill speclen een cruciale rol in de opkomst van chemsex, seksfeestjes en slammen. Crystal meth-gebruik onder MSM neemt nog steeds toe, maar wordt ingehaald door de drug 3-MMC. Slammen met 3-MMC geeft meer gebruiksklachten dan crystal meth, omdat het sneller uitwerkt en dus vaker moet worden geïnjecteerd voor hetzelfde effect. Dat gaat gepaard met klachten als kapotte aderen en huidproblemen.

Een op de vijf mannen belandt in het ziekenhuis met een slam-gerelateerd probleem. Een op de vijf heeft ooit de controle over het gebruik verloren.

Taboe

Mannen ervaren een groot taboe op chemsex en slammen. Ze kunnen er niet of nauwelijks over praten. De helft van de mannen heeft zich ooit zorgen gemaakt over het eigen slam-gedrag. Een kwart vindt het moeilijk om te genieten van seks zonder drugs.

De zoektocht naar hulp wordt gezien als langdurig, hobbelig, moeizaam en soms zelfs als onmogelijk. MSM lopen in de verslavingszorg vaak tegen een muur aan, door een gebrek aan kennis over chemsex, gay seks, crystal meth en slammen.

Meer informatie

Tot slot ziet ruim 90 procent van de respondenten en geïnterviewden meer en beter toegankelijke informatie over slammen als begin van een mogelijke oplossing.

In een artikel van NRC - waarin ook enkele gebruikers hun ervaringen delen - vertelt Mainline-onderzoeker Leon Knoops: “Vijf jaar geleden moest ik nog vaak uitleggen wat slammen is. Nu vroegen maar vier van de ruim duizend profielhouders die we via een gaydatingsite benaderden: wat is slammen?”

Corona

Corona lijkt de trend te hebben versterkt, zegt Knoops: “Doordat mannen niet naar festivals of clubs konden, waren er meer seksfeesten thuis en zochten mannen sneller rechtstreeks online een date. In hun profiel zie je soms al of ze openstaan voor slammen of er juist niets mee te maken willen hebben.”

Ook ziet Knoops dat de groep slammers in vijf jaar breder is geworden. Aanvankelijk waren het vooral 45-plussers, nu ook twintigers die soms alweer gestopt zijn. Het is ook niet langer een randstedelijk iets. Maar mainstream is het niet, benadrukt de onderzoeker: injecteren is voor de meesten een brug te ver. “Maar kijk naar GHB: dat kwam midden jaren negentig in de gayclubscene op, de link met seks kwam erbij, het sijpelde door naar swingers en nu is het voor alle lagen van de bevolking een populair middel tijdens seks.”

Aantallen

Knoops zegt dat het aantal mensen dat slamt, lastig is in te schatten. “Het is een onzichtbare, moeilijk bereikbare groep, slammen speelt zich achter de voordeur af.” Mainline houdt het erop dat 0,5 tot 2 procent van de MSM die aan chemsex doen ervaring hebben met slammen. Dat zijn er in de bevindingen van Mainline minimaal duizend.

Coverbeeld: UnSplash