Dit weten we over het Eurovisie Songfestival 2022

De deelnemende landen zijn bekend!

25 oktober 2021, Martijn Tulp, 2 minuten

Tijdens de finale op 22 mei won Italiaanse groep Måneskin met het nummer 'Zitti e buoni' in de Rotterdamse Ahoy het Eurovisie Songfestival 2021! Dat betekent dat de volgende editie wordt gehouden in Italië. Dit is wat we tot nu toe weten.

In dit artikel verzamelen we alle info over het Eurovisie Songfestival 2022 zodra het bekend wordt.

Ciao, Torino!

Het songfestival zal voor de derde keer in Italië gehouden worden. Hopelijk wordt het niet zoals in 1991, toen het volledige Songfestival in het Italiaans (!) werd gepresenteerd omdat beide presentatoren amper Engels spraken. Ook over de clowneske interval-act is weinig goeds te zeggen. Bekijk de volledige finale van 1991 terug op YouTube.

In totaal lieten 17 Italiaanse steden weten dat ze het Songfestival graag zouden hosten. Eind augustus waren alleen nog Bologna, Milaan, Pesaro, Rimini en Turijn in de running. Pas op 8 oktober, later dan normaal gesproken, werd bekend dat het evenement in het PalaOlimpico stadion in Turijn gehouden zal worden. De twee halve finales vinden plaats op 10 en 12 mei, de finale is te zien op 14 mei.

De deelnemers

Dit jaar doen 41 landen mee: Albanië, Armenië,, Australië, Azerbeidzjan, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Malta, Moldavië, Montenegro Montenegro, Nederland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, San Marino, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. De dikgedrukte landen zijn onderdeel van de 'big five'; de vijf landen die financieel het meest bijdragen aan het Songfestival en zich dus niet hoeven te kwalificeren voor een plekje in de finale.

Opvallend is de afwezigheid van Wit-Rusland: hun shady praktijken van vorig jaar  hebben ertoe geleid dat het land op z'n vroegst pas in 2023 weer mee mag doen. Hoewel volgens traditie Albanië steeds het eerste land is dat bekendmaakt welke artiest en nummer wordt ingezonden, heeft België alvast laten weten de zanger Jérémie Makiese naar Turijn te sturen. Hij won in 2021 The Voice Belgique. Leuk weetje: Makiese zingt niet alleen, maar voetbalt ook nog bij Excelsior Virton.

Dit artikel wordt bijgewerkt wanneer meer informatie bekend wordt over de acts en de show zelf.

Hoofdbeeld: Nathan Reinds

Lees ook

Video: Nikkie Tutorials doet de make-up van Måneskin-zanger Damiano

Hot op Instagram: Eurovisie-zanger Damiano David van Måneskin

Runners-up: dit zijn de 12 beste liedjes die nummer 2 werden op het Songfestival

Van Verka Serduchka tot Waylon en Ilse

De beste en állerslechtste nationale Songfestival-acts

O, o, Nederland

Magazine 111
Deze keer: The Daddy Issue staat in het teken van wensvaders, plant daddy's etc.
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 111

Deze keer: The Daddy Issue staat in het teken van wensvaders, plant daddy's etc.

Neem een abonnement

Geef cadeau