Interview

Wilbert van der Steen over zijn stripboek Salto & Ubba: “Fijn om jezelf in een verhaal te herkennen”

25 oktober 2021, Jaap Bartelds, 4 minuten

Wilbert van der Steen is stripmaker. Sinds 1993 werkt hij als illustrator/cartoonist. Na veel jeugdboeken geïllustreerd te hebben en er een geschreven (Pension Kat) te hebben, kwam zijn jongensdroom naar boven: strips maken. In 2010 begon hij zijn eerste stappen te zetten in de stripwereld.

Wilbert van der Steen is stripmaker. Sinds 1993 werkt hij als illustrator/cartoonist. Na veel jeugdboeken geïllustreerd te hebben en er een geschreven (Pension Kat) te hebben, kwam zijn jongensdroom naar boven: strips maken. In 2010 begon hij zijn eerste stappen te zetten in de stripwereld.

Een tijd geleden realiseerde Van der Steen zich dat er weinig oorspronkelijk Nederlandstalige strips zijn waarin lhbtq’s de hoofdrol spelen. En dat terwijl het zo fijn is om jezelf in een verhaal te herkennen. Daarom startte hij de computer op, nam de stylus en begon. En daar kwam Salto & Ubba uit.

Waar gaat Salto & Ubba over?

In dit eerste verhaal ontmoeten we de twee mannen. Salto is een performer, een bearlesquer, dat is een vorm van burlesque of boylesque. Zijn artiestennaam is : SALTO POR FAVOR! Ubba is een kleine ondernemer van Sponge Poof, dat hij is gestart nadat zijn baan stopte. Ze wonen in een kuststadje en hebben een kat en een hond, Honor en Honderd, kortweg Hon en Hond.

We zien Salto die, nu het toeristenseizoen ten einde is, moeite heeft met de weinige optredens die er zijn. Hij laat zich leiden door zijn angst voor de concurrentie. Tijdens een discussie daarover kapt Ubba Salto af met de woorden: ‘Zoek een project!’ Dat leidt tot een kleine workshop bearlesque. Maar blijft het daarbij?

Heb je eerder stripboeken gemaakt of is dit de eerste?

“Er zijn al meer stripboeken verschenen. Samen met Marc Legendre maakte ik drie albums van Ayak + Por. Ik werkte onder andere mee aan een jubileumalbum voor 70 jaar Suske en Wiske. Mijn zelfgeschreven en getekende strips ZON en LICHT vielen beide in de prijzen.”

Salto & Ubba

Hoe ben je op het idee gekomen voor Salto & Ubba?

“Ik werd geprikkeld door de manga My Brother’s Husband van Gengoroh Tagame. Ik had er behoefte aan om een strip te maken met lhbtqi+ personages. Op de plank lag een verhaalidee waar ik mee aan de slag ging. Na een kritisch oog, herbronnen en opnieuw schrijven kwam Salto & Ubba uit mijn pen.”

Heb je zelf affiniteit met de burlesque- of bearscene?

“Het is leuk om naar deze theatervorm te kijken. Het theatrale, het over-the-top spreekt me aan. En net zo kijk ik graag naar een rondbuikige man met baard. Ik beschouw mezelf niet als een lid van de bearscene, maar dat geldt voor elke scene.”

Salto & Ubba

Er zijn weinig stripboeken met lhbtqi+ mensen in de hoofdrol. Dat is langzaam aan het veranderen, zo is de zoon van Superman biseksueel in de nieuwste comic. Wat vind je daarvan?

“Daar ben ik erg blij mee. Elke lhbtqi+-lezer die zichzelf herkent in een verhaal zal zich minder alleen voelen. Representatie is belangrijk, ook in fictieve verhalen. In Amerika verschenen er al strips sinds halverwege de jaren ’70, maar eerst underground.”

Je bent een uitgeverij begonnen om de zichtbaarheid van lhbtqi+ strips te vergroten. Wat zijn je plannen?

“In eerste instantie beng ik mijn strips van Salto & Ubba op de markt. Het lijkt misschien simpel, maar het maken van een stripboek vraagt veel tijd. Dit doe ik nagenoeg alleen, mijn man helpt me bij de boekhouding en een goede vriend is mijn sparringpartner. Wie weet dat ik in de toekomst ook andere auteurs uitgeef.”

Komt er een vervolg op Salto & Ubba?

“Zeker. Dit is boek één met een cliffhanger. Boek twee staat in de steigers en ik heb er veel zin in. En heb ideeën voor meer delen.”

Salto & Ubba

Salto & Ubba

ISBN: 978 90 831348 0 2
Verkoopprijs € 16,95
Verkrijgbaar via Steenbook.nl.

Magazine 117
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau