Interview: Jennie Lena zingt Michael Jackson

27 oktober 2021, Jaap Bartelds, 4 minuten

Van jongs af aan is Jennie Lena al fan van Michael Jackson. Haar grote droom was ooit een album maken met de songs van Jackson en om te werken met muzikanten uit zijn band. Dat album is er nu gekomen. Aan Winq vertelt ze er alles over.

Jennie Lena brak zes jaar geleden door met The Voice of Holland, waar ze onder meer ‘Who’s Loving You’ van The Jackson 5 zong.  Sindsdien heeft ze drie albums uitgebracht. Op 22 oktober kwam daar een vierde album bij, dat volledig in het teken staat van Michael Jackson.

Jennie Lena Sings Michael Jackson

Naast Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer en Shirma Rouse zijn ook een aantal muzikanten uit de band van Michael Jackson te horen op het album, dat simpel en doeltreffend Jennie Lena Sings Michael Jackson is genoemd. De eerste is Tony Newton, die bas speelt op een aantal nummers op Lena’s album. Newton is een van de weinige Motown-pioniers die nog steeds muziek maakt. Hij speelde bas op Jackson 5-hits als ‘ABC’, ‘Never Can Say Goodbye’ en ‘Got to Be There’.

De tweede muzikant is Jennifer Batten, die gitaar speelde bij verschillende wereldtournees van Michael Jackson tussen 1987 en 1997. Nummer drie is Sylvester Rivers, de toetsenist die begin jaren tachtig vaak op tournee was met The Jacksons.

Jennie Lena

Waar komt jouw liefde voor de muziek van Michael Jackson vandaan?

“Al sinds ik een klein meisje was, ben ik een enorme Michael Jackson-fan. Ik woonde in Purmerend en voelde me soms best eenzaam. Alleen op mijn kamertje had ik een magische wereld met mijn bandjes, cd’s en LP’s. Ik kreeg op een gegeven moment van m'n ouders een Best of the Jackson 5-LP. De stem van de jonge Michael werd direct mijn grootste inspiratie en zo ontdekte ik als kind tijdens het zingen van zijn nummers mijn eigen stemgeluid. Zijn muziek heeft mijn leven zoveel kleur gegeven. Al voelde ik me nóg zo klote, als ik MJ opzette voelde ik me altijd beter.” 

Hoe ben je in contact gekomen met de muzikanten op je album die ook met MJ hebben gewerkt?

“Een van mijn favoriete Jackson 5-songs is ‘I Wanna Be Where You Are’. Ik dacht op een dag: wie doet daar eigenlijk de bas? Tony Newtons naam had ik vroeger al bij de credits zien staan. Ik dacht, laten we kijken of hij nog leeft? We hebben contact met hem gezocht en hij bleek een van de weinige Motown-muzikanten te zijn die ook nog steeds echt muziek maakt en actief is. Ik heb een hele toffe tijd met hem gehad in zijn studio in Los Angeles.

Hij is al ver in de 70 maar stuiterde met de energie van een twintiger zijn studio door. Zijn muzikaliteit is nog steeds on point. Hij komt eigenlijk uit Detroit, Michigan, heeft veel voor Motown gewerkt en speelde bas bij Jackson 5 hits als ‘ABC’, ‘I’ll Be There’, ‘Never Can Say Goodbye’ en ‘Got To Be There’. En toen zat ik daar opeens ‘I Wanna Be Where You Are op te nemen met dezelfde bassist naar wie ik als kind luisterde op de Jackson-platen. Dat voelde zo surreëel.”

Jennie Lena

In hoeverre heb je de tracks naar je hand gezet?

“Ik heb het op mijn manier gezongen. En hele goeie muzikanten uitgezocht. Ik ben zelf leidend geweest in wat ik wil. Ik heb een aantal beats hip hop gemaakt door beatmaker Terilekst uit Rotterdam. Hij heeft trouwens ook het artwork gemaakt, en heeft zoveel waarde toegevoegd aan het album. Ook beatboxer Aba-Zaid heeft een paar tracks gedaan. Verder heb ik een aantal tracks akoestisch gemaakt die dat eigenlijk niet zijn.

Bijvoorbeeld ‘I Just Can’t Stop Loving You’, dat heb ik samen met Trijntje Oosterhuis en Shirma Rouse als trio gezongen. Verder heb ik veel mooie koorarrangementen laten maken door een van mijn beste vrienden, zanger Rob de Nijs (nee niet die, maar hij heet toevallig ook zo). Het album is co geproduceerd en gemixt door Patrick Drabe van Lakeside Studio, ik vind hem supersmaakvol en muzikaal. Ik heb drie jaar lang aan het album gewerkt en ben er supertrots op.”

Wat kun je vertellen over de samenwerking met Jennifer Batten?

“Als kind had ik posters in mijn kamer hangen waarop Michael en Jennifer samen op het podium stonden op te treden. Ze was als een out of this world-entiteit voor mij. En nu, 25 jaar later, blijkt ze ook gewoon een mens te zijn met een e-mailadres. Ronald Bakker van mijn platenlabel JuiceJunk Records heeft haar benaderd met een paar filmpjes van mij en we kregen een mail terug dat ze graag met me wilde werken. Ze vond me zelfs een ‘Bad Ass’.

Ik heb wel even een paar gaten in de lucht gesprongen: zat ik opeens bij Jennifer Batten in haar homestudio op te nemen. Aan de muur hingen foto’s van Jennifer met Michael uit hun tourtijd. Toen ik als kind wegdroomde bij de posters van de Bad-tour die Michael Jackson met haar deed had ik je nooit geloofd als je me zou zeggen dat ik later in haar huis op de pot zou zitten.”

Jennie Lena

En wat heb je geleerd van Tony Newton?

“Dat de muziek je jong en levendig houdt, al ben je 75. Hij had speciaal voor onze sessie een nieuwe bas gekocht. Hoe tof is dat! Goeie muziek geeft altijd frisse levensvreugde.”

Hoe ziet je nabije toekomst eruit?

“Ik tour tot januari door de theaters met Jennie Lena Sings Michael Jackson en daarna ga ik bezig met nieuw eigen materiaal. In de toekomst heb ik zeker wel weer zin in het buitenland.”

Tot slot: zijn er meer muzikale helden die je zou willen eren met een tribute album? 

“Eigenlijk niemand meer. Michael Jackson was altijd een droom van me, maar hierna ga ik gewoon weer lekker eigen songs schrijven.”

Tickets en info

Ga voor de speellijst en kaarten voor Jennie Lena Sings Michael Jackson naar Theater.nl.

Fotografie: Michel Zoeter

Magazine 115
Onze extra dikke Pride-special!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau