“Wie niet gefotografeerd wil worden door paparazzi is bij ons op de juiste plek”

Dr. Kazem over mannenbehandelingen

01 november 2021, Martijn Kamphorst, 3 minuten

Beetje bij beetje brokkelt het taboe op cosmetische ingrepen af, ook onder mannen. Plastisch chirurg Farid Kazem ziet een duidelijke verschuiving. Maar bezint eer ge begint: “Met de groeiende vraag stijgt ook het aantal beunhazen.”

Op Schiphol-Rijk, een bedrijventerrein onder de rook van de nationale luchthaven, opende Farid Kazem twee jaar geleden zijn nieuwe kliniek: geen hagelwit ziekenhuis, maar een goudblauwe oase vol koperkleurige ornamenten. Op een tv-scherm achter in de wachtruimte van Kazem Aesthetica speelt Nip/Tuck: Ryan Murphy’s spraakmakende serie uit de noughties over twee plastisch chirurgen. Een gebrek aan humor kan Kazem niet worden verweten. 

De nieuwe locatie heeft meerdere voordelen. “We zitten nu dicht bij Schiphol-Oost, waar de privéjets landen. In de komende jaren wil ik mijn buitenlandse klandizie verder uitbouwen en ik wil volledige ‘ontzorgpakketten’ gaan aanbieden, inclusief hotelovernachting. Bij mijn oude vestiging in het dorpje Leimuiden – had ik ook nooit van gehoord voor ik mijn zaak er opende – ging dat niet. Onze kliniek voelt nu vrij afgelegen, maar is makkelijk bereikbaar. Wie niet gefotografeerd wil worden door paparazzi is bij ons op de juiste plek.”

Kazem Aesthetics

Het roer om

Al op zijn zevende wist Farid Kazem dat hij arts wilde worden. “Mijn vader is oncoloog, die plantte het zaadje. Oorspronkelijk wilde ik hartchirurg worden, maar tijdens een stage bleek dat ik nagenoeg nul contact zou hebben met mijn patiënten. Het was fascinerend werk, maar het was mij te technisch. Dit was een redelijk ontwrichtend moment: een plan B had ik niet. Tijdens het vervolg van mijn opleiding algemene chirurgie assisteerde ik op een gegeven moment meermaals een arts van het brandwondencentrum. Het artistieke, het creëren, ik raakte er direct door bevangen. Als chirurg was ik juist gewend sloopwerk te verrichten: ik genas patiënten, maar na afloop bleef er vaak een groot gat achter.”

Nadat Kazem in 1992 in Groningen zijn opleiding afrondde, werd hij een van de jongste plastisch chirurgen van Nederland. Ook zijn klanten moesten daar even aan wennen. “Met name bij esthetische behandelingen zeiden mensen regelmatig: ‘Ik wil u niet beledigen, maar heeft u dit eerder gedaan?’. Nu ik grijs ben en een beetje kalend krijg ik die vraag nooit meer.”

Farid Kazem

Taboe op aftershave

Kazem begon als laserspecialist, maar de afgelopen decennia groeide zijn bedrijf uit tot Kazem Aesthetica, een kliniek waar hij zowel operatieve als non-operatieve behandelingen aanbiedt. De groeipotentie ligt volgens hem absoluut bij de mannen. “Vroeger rustte er onder mannen zelfs een taboe op het gebruik van aftershave, of simpelweg degelijke hygiëne. Vrouwen moesten een plaatje zijn; mannen konden zich volledig laten gaan. Dat begint te verschuiven. Tien jaar terug was ongeveer vijf procent van mijn klanten man, nu rond de twintig procent. Een collega van mij in Los Angeles speelt daar op een interessante manier op in. Botoxbehandelingen voor mannen noemt hij ‘brotox’ en in zijn praktijk heeft hij een aparte mancave ingericht, een soort sportcafé, met een sigaarkamer vol chesterfieldstoelen en schaars geklede assistenten. Het gaat wat ver, maar ik begrijp zijn gedachte: het gros van de klanten is nog altijd vrouw en niet iedere man voelt zich daarom comfortabel in de wachtruimte. Wij ontvangen hier alle klanten op dezelfde manier.”

De mannen weten Kazem niet langer alleen te vinden voor ooglidcorrecties. “Een relatief nieuwe techniek die het goed doet onder mannen is bijvoorbeeld EMSculpt. EM staat voor electromagnetic. Eén sessie staat gelijk aan twintigduizend crunches. Veel sportieve mannen maken er gebruik van om hun sixpack naar voren te brengen, in plaats van tot in den treure broccoli, kip en zilvervliesrijst weg te stouwen, om vervolgens over te blijven met een ingevallen gezicht. Ook de radiofrequentietechniek Thermage, een verhitting van je lichaamseigen eiwit collageen, is populair onder mannen. Eén behandeling van anderhalf uur levert je een strakkere hals of kaaklijn op.”

Farid Kazem

CoolSculpting

Dertien jaar geleden introduceerde Kazem Aesthetica als eerste kliniek in Nederland CoolSculpting: een selectieve koeling van onderhuidse vetcellen, die het ook goed doet onder zijn mannelijke klandizie. “Deze non-invasieve behandeling zorgt voor kristalvorming binnen de vetcellen, waardoor ze binnen enkele weken sterven en door het lichaam worden opgeruimd. Je merkt er niets van en het is puur optisch: je verliest er geen gewicht door. Deze techniek leent zich perfect voor hardnekkige vetjes die je met sporten niet weg lijkt te krijgen.”

Ex-topmodel Linda Evangelista claimde laatst onlangs in de media dat Cool-Sculpting haar misvormd had. “Ik ben blij dat zij de pers opzocht. Op deze manier komt namelijk aan het licht dat ook non-invasieve behandelingen risico’s hebben. Zo bestaat bij CoolSculpting een kans van 0,025 procent op paradoxale hyperplasie. Koeling ervaart het lichaam als trauma en in zeldzame gevallen reageert het daarop door bindweefselschotten te vormen tussen de vetcellen, waardoor die als het ware gestut worden. Dit is mij ook overkomen toen ik mijn lovehandles met deze techniek liet verwijderen. Toch vind ik het een goede behandeling. Daarbij is deze bijwerking oplosbaar met liposuctie, die verzorgen we uiteraard gratis wanneer deze situatie zich voordoet. Het risico was overigens groter bij de oude machines die we gebruikten. Die trokken en knepen vrij hard aan de huid, waardoor er blauwe plekken ontstonden die ik zou beschrijven als een zuigzoen van een ijsbeer. Met de nieuwe machines heeft paradoxale hyperplasie zich tot op heden nog nooit voorgedaan.”

Kazem Aesthetics

Beunhazen

De komende jaren staan voor Kazem hoofdzakelijk in het teken van kennisoverdracht. Binnen zijn nieuwe kliniek richt hij zich op het begeleiden van jonge talenten. Daarnaast zetelt hij in diverse commissies, zoals de ASPS, de American Society of Plastic Surgeons, waar hij zich onder meer ontfermt over het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs en nascholing. “Door het verslappen van de taboesfeer stijgt de vraag, maar daarmee ook het aantal beunhazen. Ik zie schoonheidsspecialisten die Botox spuiten en huisartsen die vinden dat zij prima een ooglidcorrectie kunnen doen. Het is ook een artistiek vak, waar je oog en ervaring voor nodig hebt; je kunt niet zomaar hier en daar wat wegknippen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: zoek goed uit waar je je laat behandelen. Er is ook een ethisch aspect aan het vak. Ik neem geen onzekerheid weg door het lichamelijke te behandelen. Ik verzorg bijvoorbeeld pas borstvergrotingen vanaf 21 jaar: de geest moet ook rijpen. Kom je echter in handen van iemand die puur denkt met de portemonnee, dan ben je aan de goden overgeleverd.” 

Meer weten over de behandelingen die Kazem Aesthetica biedt? Kijk op Kazem.nl

Beeld: Daniel Wolters

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau