Interview

“Nog altijd is het niet gemakkelijk om uit de kast te komen”

Jeroen Dekkers en Sem Klarenbeek over hun voorstelling 't Is Stil Aan De Overkant

Leestijd: < 1 min

Jeroen Dekkers en Sem Klarenbeek trekken met ’t Is Stil Aan De Overkant langs scholen. Ook gaat de voorstelling de theaters in. In het stuk is te zien hoe twee vrienden willen doorbreken als profvoetballer. Dat loopt anders, want een van hen worstelt met zijn geaardheid. Winq sprak de heren over deze voorstelling. “Laatst kwam een meisje na de voorstelling uit de kast voor haar klasgenoten. Kippenvel.”

Jeroen Dekkers en Sem Klarenbeek van theatergezelschap STOOK leerden elkaar kennen tijdens een auditie. Nu zijn ze samen te zien in de voorstelling ’t Is Stil Aan De Overkant, die gaat over twee jonge voetballers die prof willen worden. Maar het loopt anders: een van de twee worstelt met zijn geaardheid. In een interview vertellen Dekkers en Klarenbeek over hun samenwerking, het doel van deze voorstelling en hun kijk op coming-out in de voetbalwereld.

Hoe kennen jullie elkaar en wat is jullie achtergrond?

“We kennen elkaar uit de theaterwereld. Een aantal jaar geleden hebben we elkaar leren kennen op een auditie. Dat klikte meteen supergoed. We hielden contact en tegenwoordig zien we elkaar bijna elke dag! We gaan samen op vakantie, we sporten samen en we werken samen. Jeroen heeft Muziektheater gestudeerd aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Daarna volgden rollen in o.a. De Zere Neus van Bergerac van Theater Rotterdam, de Marco Borsato-musical SKY en de tv-serie Jeuk. Naast zijn werk als acteur werkt Jeroen momenteel in de studio aan nieuwe, eigen muziek. Sem is acteur en theatermaker en was o.a. te zien in I HAVE A DREAM en Fasten Your Seatbelts van DOX. Daarnaast had hij een rol in de film Renesse en is hij momenteel te zien Nr.10, de nieuwe film van Alex van Warmerdam.”

Jeroen Dekkers en Sem Klarenbeek
Jeroen Dekkers en Sem Klarenbeek

Wat willen jullie bereiken met de voorstelling?

’t Is Stil Aan De Overkant vertelt het verhaal van twee beste vrienden die op het punt staan om door te breken als profvoetballers. Het loopt allemaal anders dan verwacht, wanneer duidelijk wordt dat één van de twee worstelt met zijn geaardheid. Ons doel is om de acceptatie van lhbtiq+’ers onder jongeren te vergroten. We richten ons specifiek op jongeren omdat wij geloven dat zij, als nieuwe generatie, vandaag nog het verschil kunnen maken op gebied van acceptatie en tolerantie.

De voorstelling die we gemaakt hebben is snel, grappig en dynamisch en sluit daardoor goed aan bij de belevingswereld van jonge mensen. Tegelijkertijd is het verhaal confronterend en kunnen sommige scènes keihard binnenkomen. Die combinatie vinden wij te gek en wij hopen dat het ons publiek in beweging brengt. Laatst kwam een meisje aan het eind van de voorstelling uit de kast voor haar klasgenoten en daar werd super respectvol op gereageerd. Dat geeft je meteen kippenvel. Daar doen we het voor.“

Hoe ben je op het idee gekomen?

“Wij werden getriggered door iets wat er gebeurde in voetballand. Bowi Jong, trouwe AZ-supporter en zelf homo, stuurde een brief naar de KNVB. Hij was het zat dat om in voetbalstadions zo vaak het scheldwoord “homo” te moeten aanhoren. De reactie van Johan Derksen was tekenend. "We moeten nou eens ophouden dat het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, dan kom je daar gewoon voor uit”, verkondigde hij in Veronica Inside.

Dat deed iets met ons. We moesten hier iets mee. Uit eigen ervaring weet Jeroen dat hij niet altijd even gemakkelijk is om uit de kast te komen. We besloten een voorstelling te maken over dit onderwerp en om de voetbalwereld als metafoor te gebruiken voor alle groepen en subculturen waar het nog lastig is om als lhbtiq+’er jezelf te zijn.“

Jeroen Dekkers en Sem Klarenbeek
Jeroen Dekkers en Sem Klarenbeek

Waarom is het moeilijk om gay te zijn in de sportwereld?

“Er zijn een aantal factoren die meespelen. In de voetbalwereld is er bij de mannen vaak sprake van een machocultuur. Vaak hoor je in de kleedkamer: "prima als je homo bent, maar dan kunnen we niet meer samen douchen” of "als je maar niet aan me gaat zitten”. Dat zijn natuurlijk geen fijne reacties wanneer je je gewoon wilt focussen op het voetbal en bij het team wil horen. Dat zorgt voor een onveilige sfeer, ook al is maar een grapje.

Daarnaast is er vaak een onveilige sfeer in de stadions. Als een scheidsrechter iets doet wat de supporters niet aanstaat is hij meteen een “vieze flikker”. 80% van de voetballers denkt dat spelers niet uit de kast komen omdat ze dan het mikpunt van spot zullen worden.

Ook zijn spelers zelf bang dat het hun carrière schaadt. In de podcast ‘De Schaduwspits’ van de NOS komt een speler aan het woord uit de Eredivisie die bewust niet uit de kast komt. Hij denkt dat een coming out zijn carrière zou schaden. Het zou bijvoorbeeld een transfer naar het buitenland lastiger maken. Er zijn natuurlijk een hoop landen in bijvoorbeeld Oost-Europa die dan al per definitie afvallen.

Daarbij komt dat een eventuele coming-out binnen de Eredivisie natuurlijk veel aandacht gaat krijgen. Daar duikt de media gegarandeerd bovenop. Zeker als je de eerste bent, zoals Josh Cavallo in Australië. Daar zit natuurlijk ook niet iedere speler op te wachten. Al deze factoren zorgen ervoor dat het ontzettend moeilijk is om op dit moment als voetballer uit de kast te komen.”

Jeroen Dekkers en Sem Klarenbeek
Fotografie: Margot Weeda

Vorige week kwam profvoetballer Josh Cavallo uit de kast. Denk je dat er meer zullen volgen?

“Wat Josh Cavallo gedaan heeft is echt te gek. Het is te hopen dat het ervoor zorgt dat er meer voetballers zullen volgen. Alle eerder genoemde zaken maken wel dat het in Nederland lastig blijft om die stap te zetten. Er moet vooral worden ingezet op een veilige omgeving. Het zou al zoveel schelen als er in voetbalstadions en voetbal talkshows respectvol met dit onderwerp zou worden omgegaan.

Daarnaast heeft de KNVB hier ook echt een rol, door te zorgen dat jonge spelers opgroeien in een klimaat waarbij ze weten dat elke seksuele geaardheid er mag zijn. Dan komt de druk van het veranderen van de voetbalwereld niet meer alleen te liggen op één enkele speler, maar verandert het hele systeem.

En er is zeker hoop. In andere ‘macho sporten’ als waterpolo en atletiek zijn er op het hoogste niveau in Nederland al verschillende sporters openlijk homoseksueel. Het zou zo mooi zijn als het op een gegeven moment niet meer nodig is om uit de kast te hoeven komen, Maar dat het gewoon zo is. Daar streven we naar.”

Meer weten?

Meer informatie over ’t Is Stil Aan De Overkant vind je op de website van Stook Producties. OP 28 april gaat de voorstelling in première in de Meervaart in Amsterdam. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Stook Producties.

De voorstelling zelf direct boeken kan ook, hier vind je het boekingsformulier.

Powered by Labrador CMS