Ook in Zuid-Korea neemt de lhbtq-representatie toe, zij het met kleine stappen. Slechts een handjevol bekende artiesten zijn openlijk queer, onder wie de rapper Aquinas, zanger Kwon Do Woon, popidool Holland en Lady, een trans meidengroep. Maar nog niet eerder was er een boyband die openlijk queer is: Lionesses.

Out, loud & proud

De vier leden van Lionesses zijn ‘out, loud & proud’ en delen deze week hun debuutsingle, met de toepasselijke naam ‘Show Me Your Pride’. Het uptempo nummer gaat over de strubbelingen die lhbtq’s in Zuid-Korea ondervinden op het gebied van homofobie en eenzaamheid voordat ze eindelijk hun eigen ‘tribe’ hebben gevonden.

Boybandlid Bae Dam-jun vertelt aan TW News dat het thema van de single ‘Wij zijn ons’ is. De bandnaam luidt volledig ‘Leeuwinnen van de vlaktes van de Savanne’ en hij legt uit: “Veel mensen denken bij de Afrikaanse natuur aan een mannetjesleeuw met lange manen. Maar in werkelijk zijn het de leeuwinnen die samen de dienst uitmaken.”

Samen zijn we sterk

Hij gaat verder: “Als iedere lhbtq een vuist maakt tegen misstanden, zijn we samen sterk. Onze muziek bevat een boodschap voor iedereen die met zichzelf worstelt: wij willen er voor jullie zijn. Met ons als groep kun jij de wereld aan.”

In de muziekvideo voor ‘Show Me Your Pride’ dragen de vier heren katvormige maskers die een van hen aan het einde van het liedje afzet, alsof hij een soort coming-out beleeft.

Steun

Het lied is gemaakt met steun van de activistische Zuid-Koreaanse organisatie Beyond the Rainbow Foundation’s Ivan City Queer Cultural Fund, die pleit voor meer representatie van lhbtq’s in de Zuid-Koreaanse populaire cultuur.