In Nederland leeft de Mr. Gay World-verkiezing niet zo, aangezien ons land al jaren geen eigen Mr. Gay-verkiezing meer heeft. Toch is het leuk om Louw Breytenbach even in de spotlights te zetten. Hij won vorige maand in de categorieën Mr. Photogenic, Personal Interview en Viewers Choice 2021. De verkiezing was virtueel, dus alleen online te volgen. De show is hier terug te kijken.

Acteur en directeur

Louw Breytenbach is een 32-jarige acteur uit Boksburg, een plaats op ongeveer 25 kilometer afstand van Johannesburg. In 2012 richtte hij zijn eigen acteursopleiding op, de Boksburg Drama School. Daarnaast is Breytenbach directeur van de National Arts Association in Zuid-Afrika en eigenaar van LALT House of Growth, een organisatie die jong acteertalent begeleidt.

In een statement heeft Breytenbach verteld dat hij lang geworsteld heeft met zijn gewicht. 2,5 jaar geleden kreeg hij een auto-ongeluk, waarna het mentaal niet goed met hem ging en hij in een kliniek werd behandeld. Ook eerder al had hij mentale problemen: twaalf jaar geleden deed hij een zelfmoordpoging – zijn derde.

Blijf proberen, vechten en geloven

Door de lockdown zag hij zijn werk verdwijnen, waardoor hij huizen ging schoonmaken om geld te verdienen en zo zijn personeel te kunnen betalen. Nu zegt hij daarover: “Veel mensen waren in shock en zelf ben ik regelmatig ingestort.”

Hij vervolgt: “Blijf proberen. Blijf vechten. Blijf geloven. Hoe jouw toekomst eruit ziet hangt af van hoe je vandaag de dag doorkomt. Je bent het waard.”

Strafbaar

Na zijn bekroning tot Mr. Gay World 2021 schreef Breytenbach op Instagram: “De kroon is voor het eerst in tien jaar weer in Afrika! Wereldwijd is homoseksualiteit in 69 landen nog altijd strafbaar. 29 daarvan liggen in Afrika. Ik wil me ervoor inzetten om dit te veranderen, naast het werk dat ik voor mijn huidige goede doelen doe.”