Het zogeheten ‘Russische Lhbtq Netwerk’ is vijftien jaar geleden opgericht. De afgelopen jaren maakten ze naam met reddingsacties voor gays, lesbiennes en transgender personen die in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië met de dood werden bedreigd. Het Netwerk draait op vrijwilligers en giften. Hun activiteiten werden vastgelegd in de documentaire Welcome to Chechnya, die is bekroond met meerdere prijzen.

'Homoseksualiteit bestaat niet'

Tsjetsjenië is streng islamitisch en de positie van lhbtq’s was al problematisch. Maar de situatie is nog hachelijker geworden onder het schrikbewind van de machthebber Ramzan Kadyrov, die doodleuk ontkent dat homoseksualiteit bestaat in zijn republiek.

Intussen zijn in 2017 tientallen gays en lesbiennes opgepakt door Kadyrovs veiligheidstroepen. In geheime gevangenissen zijn ze gemarteld om onder dwang namen door te geven van hun contacten. Sommigen zijn met elektrische schokken bewerkt en enkele opgepakte mannen zijn zelfs vermoord – volgens onafhankelijke Russische media. De jacht op lhbtq’s gaat ook nu nog onverminderd voort.

Familie-eer

Volgens activisten zijn de opgepakte lhbtq’s na de martelingen overgedragen aan hun familie met de opdracht dat ‘die wel wisten wat ze moesten doen om de familie-eer te zuiveren’.

Het Russische Lhbtq Netwerk wist sommigen uit Tsjetsjenië te smokkelen. Maar nu de actiegroep tot ‘buitenlandse agent’ is verklaard, betekent dit dat het een stuk moeilijker wordt om geld in te zamelen. Veel Russen zijn bang dat ze door hun donaties aan organisaties met een dergelijk stempel ook zelf in de problemen zullen komen.

Discriminatie en geweld

Ook in andere delen van Rusland is het Netwerk actief. Sinds het Russische parlement in 2013 een anti-homowet heeft ingevoerd die het propageren van niet-traditionele seksuele relaties strafbaar stelt, is discriminatie en geweld toegenomen. Mensenrechtenorganisaties verwijten de Russische overheid dat die daar nauwelijks tegen optreedt.

De maatregel tegen het Russische Lhbtq Netwerk is onderdeel van een campagne om allerlei uitingen van de oppositie de kop in te drukken. Eerder zijn onafhankelijke organisaties en diverse media tot ‘buitenlandse agent’ verklaard.

Bron: De Volkskrant / Coverbeeld: UnSplash